Elkerülhető még Amerika és Európa vámháborúja?

Elkerülhető még Amerika és Európa vámháborúja?

agrarszektor.hu
A 2018 és 2019 október vége között az Egyesült Államok volt az európai élelmiszertermékek legfontosabb exportpiaca: 24,3 milliárd euró értékben kerültek ki termékek Amerikába, ami éves szinten 2,2 milliárd eurós növekedést jelent - áll az euractiv.com oldalán. Az USA-nak ez csöppet sem tetszik és vámemeléssel fenyeget. Európának is lehetősége lesz a válaszlépésre. Kérdés, megteszik-e a felek a totális vámháborúhoz vezető további lépéseket?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Európa agrár- és élelmiszeripari exportja óriásit nőtt 2019-ben, az USA-ba irányuló kivitel értéke 2,2 milliárd euróval bővült egyetlen év alatt, és ezzel a második legnagyobb növekedést érte el az uniós exportpiacokon. A legnagyobb bővülést a Kínába történő kivitel érte el, érthető okból: az afrikai sertéspestis piaci válságot okozott Ázsiában, ami a globális húskereskedelmet is teljesen felkavarta.

Az USA importja Európából szinte minden hónapban emelkedett, ez pedig egyre valószínűbbé teszi, hogy az Egyesült Államok beváltja fenyegetését, és életbe lépteti azokat a büntetővámokat, amelyekre a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) döntése felhatalmazza. A WTO az Airbus repülőgépgyártónak nyújtott támogatások kapcsán ítélte úgy, hogy az az USA kereskedelmét hátrányosan érintette. Az USA büntetővámjai összesen 6,8 milliárd euró értékű uniós termék behozatalára vonatkoznak, kezdve az olasz sajtoktól a francia borokon át a skót whiskyig. Európa ezt nem fogja válaszlépés nélkül hagyni, ami azzal fenyeget, hogy a világkereskedelmet egy újabb vámháború terheli meg: ezúttal Amerika és Európa között.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az európai termelők ernyőszervezete, a COPA-COGECA szerint a megemelt tarifák hatása csak lassan fog megjelenni az európai piacon, mivel az idei exportmegállapodások többsége már hónapokkal a potenciális vámemelés bejelentése előtt megszületett. Az sem kizárt, hogy az októberi élénk USA-EU kereskedelemben már a tarifaemelés híre is szerepet játszik - írja a portál. Ezt támasztja alá, hogy a másfél milliónyi olasz termelőt egyesítő szervezet, a Coldiretti adatai szerint október első hetében az olyan ikonikus sajttermékek, mint a Parmigiano Reggiano és a Grana Padano értékesítése az Egyesült Államokba 220 százalékkal növekedett. Az amerikai beszerzők ugyanis elkezdték felhalmozni a sajtkészleteket, hogy a vámemeléssel óhatatlanul bekövetkező belpiaci drágulást elodázhassák. Az olasz sajtok vámja a jelenlegi kilónként 2,15 dolláros (710 Ft/kg) szintről körülbelül 6 dollárra (2000 Ft/kg) emelkedik a tarifaemelés után - magyarázta a Coldiretti.

Január 9-én a spanyol ipari és kereskedelmi miniszter, Reyes Maroto Brüsszelben találkozott Phil Hogan uniós kereskedelmi (korábbi agrár-) biztossal, hogy "határozott és erőteljes" választ követeljen a tarifemelések esetére. Hogan válaszában azzal nyugtatta a spanyol minisztert, hogy az USA "hajlik" a tárgyalásra az EU-val. Az optimizmus már csak azért is jogos - így a lap -, mivel néhány hónap múlva a WTO Európának is felhatalmazást ad arra, hogy büntetővámokat vessen ki az amerikai termékekre a Boeing repülőgépgyártó tisztességtelen támogatása miatt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?