Nagy bejelentést tett Orbán Viktor: második szakaszába lépett a gazdaságvédelmi terv

Nagy bejelentést tett Orbán Viktor: második szakaszába lépett a gazdaságvédelmi terv

agrarszektor.hu
Fontos bejelentést tett ma Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke néhány perccel dél után kezdte meg beszédét, amely során Varga Mihály pénzügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter álltak mellette.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Orbán Viktor azzal kezdte a beszédét, hogy a helyzet igazságtalan, de ez sem ad felmentést, nem törődhetünk bele. Meg kell vele küzdenünk. Egyszerre kell megküzdeni a járvánnyal és menteni a gazdasági életet - kezdte a miniszterelnök. Olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, ami átsegít minket a nehéz szakaszon. A cél, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hozzunk létre, ezért a kormány döntött egy gazdaságvédelmi akciótervről - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint három ütemben fogják létrehozni az új gazdaságvédelmi tervet. Az elsőt a kormány már ismertette, ennek keretében volt a bankhitelek felfüggesztése és a katások megsegítése és bizonyos ágazatban működő cégek járulékmentessége.

Ma megindul a második szakasz

- mondta Orbán Viktor.

A három szakasz összesen 18-22%-a lesz a GDP-nek, ebbe beleértjük a jegybank programjait is. A 2020-as költségvetéstől eltérünk, az erről szóló rendelet ma jelenik meg - árulta el a miniszterelnök. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében az idei 1%-os GDP-arányos költségvetési hiányt a kormány 2,7%-ra emeli.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a mai napon 5 program indul el. A programoknak több eleme lesz, de a miniszterelnök egyelőre csak 1-2 programpontot árult el, és azoknak részleteit sem bontotta ki teljesen:

  • Munkahely megőrzési program. Rövidített munkavégzés esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét. A miniszterelnök itt konkrét százalékot és a programelemre szánt keretösszeget nem említett.
  • Munkahely teremtési program. A kormány beruházásokat támogat, összesen 450 milliárd forint értékben.
  • A kiemelt ágazatok támogatása, így például a turizmusé, az egészségiparé, az élelmiszeriparé, a mezőgazdaságé, a logisztikáé, a közlekedésé, a film- és a kreatív iparé.
  • Vállalatok finanszírozása. Magyar vállalkozásoknak 2000 milliárd forint értékben kamat és garancia támogatott hitelek juttatása.
  • Család és nyugdíjas program. A kormány több részletben visszahozza a 13. havi nyugdíjat.
(Címlapkép forrása: MTI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03