Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Sikeres beruházások 2. rész: a következő lépcsőfok az előzőre épül

Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Sikeres beruházások 2. rész: a következő lépcsőfok az előzőre épül

Takarék Agrár24
Alapvetés, hogy az üzemnek a felfutási időszak után nyereségessé kell válnia. Az elképzelés, hogy értékláncbővító beruházásként egy húsüzem létesítésébe is bele kéne fogni a cikkben bemutatott családi holding tulajdonosának fejében 8 évig érlelődött. A döntés gondosan elő lett készítve - a megkezdését kétszer elhalasztották és a technológiát is többször áttervezték. Az idő igazolta, hogy ez az érési folyamat szükséges volt. A tulajdonos ugyanis így vált teljesen elkötelezetté a projekt iránt, ez pedig elsődleges fontosságú a finanszírozó szempontjából is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ezt a családi mezőgazdasági holdinggal rendelkező ügyfelet korábbi blogbejegyzésünkben már bemutattuk, áttekintve több mint 20 éves fejlődését. A beruházás megkezdése előtt is már évi 1 milliárd forint árbevételt és közel 80 millió forint üzemi eredményt sikerült elérniük alacsony eladósodás mellett, ami biztos alapot nyújtott a legújabb beruházásukhoz is. A döntés gondosan elő lett készítve - a megkezdését kétszer elhalasztották és a technológiát is többször áttervezték, az idő pedig igazolta, hogy ez az érési folyamat szükséges volt. A tulajdonos ugyanis így vált teljesen elkötelezetté a projekt iránt, ez pedig elsődleges fontosságú a finanszírozó szempontjából is.

A tervezett legújabb beruházás egy kiskapacitású, de korszerű vágóhely és termékspecifikus húsfeldolgozó üzem létesítése volt. Az ügyletből eredő hitellel együtt a cégcsoport éves adósságszolgálata a már meglévő, csoportszintű üzemi eredményből is kigazdálkodható (50% támogatást kaptak a beruházáshoz).

Tulajdonosi oldalról két elvárás van az üzemmel kapcsolatban: (1.) növekedjen a családi holding értéklánca és (2.) idővel nyereséges legyen önállóan is az új tevékenység. (Ezek egyben a bank elvárásai is.) Az előállítandó termékcsoportok: (1.) bontott húsrészek, szuvidált, csomagolt és hűtött-fagyasztott, (2.) különböző ízesítésű kolbász, vastagkolbász és szalámi, (3.) ízesített sonkák.

Nézzük meg, hogy az első elvárás, az értéklánc növekedése teljesül-e. A válasz egyértelmű igen: a sertéseket nem értékesítik a vágóhídnak és nem vásárolják vissza az éttermükhez szükséges részeket, hanem azokat már a saját üzemük vágja le dolgozza fel. A vágóhídi termékek legalább 40 %-a tehát a gastro üzletágukba, azaz az (egyik) értékesítési végpontba épül be, a többi pedig külső éttermek, nagykereskedők, kereskedelmi láncokba irányul. Ez utóbbira részletes piacelemzés készült és elkezdődött a kapcsolatépítés is. A táblázatban a teljes csoportra összefoglalva megtalálható az értékesítési lánc:

Forrás: Takarékbank Agrárcentrum saját szerk.

Nézzük, hogy milyen a húsüzem megtérülése, nyereséges tud-e lenni? A válasz itt is igen.

Az ügyfélterv szerint a vágóhíd első két teljes éve veszteséges, a harmadik évre viszont már 30 M Ft nyereséget terveztek 60 %-os kapacitáskihasználtság mellett. A banki számításoknál egy konzervatív megközelítést alkalmaztunk, ami alapján szintén megtérül a beruházás, csak hosszabb idő alatt: az első két évre szintén veszteséggel, a harmadik évben 50 %-os kapacitáskihasználtság mellett 25 M Ft nyereséggel.

 

Forrás: Takarékbank Agrárcentrum saját szerk.

Így végül a beruházás elindult, a kivitelezés a tervek szerint halad és hamarosan várható az átadás is. A második generáció nagyobb, szélesebb vertikumot vesz át, a gyártótevékenységgel minőségi szintet is lépnek, szakmai elismertségük növekszik. Ezek a szempontok egy banki tervben nem mindig számszerűsíthetők, de azt jól tudjuk, hogy a megtérülést mindegyik erősíti.

Írták: Bezerédi Gábor - Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?