Mi lesz a magyar agrárpénzekkel? Elmondja az uniós biztos az év agráreseményén

Mi lesz a magyar agrárpénzekkel? Elmondja az uniós biztos az év agráreseményén

agrarszektor.hu
Elfogadta a Portfolio Agrárszektor felkérését egy videókonferenciás előadás megtartására az Európai Bizottság lengyel agrárbiztosa, Janusz Wojciechowski, a december 3-án tartandó Agrárszektor 2020 konferenciánkra a reggeli idősávban. Szintén elfogadta a felkérésünket Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára egy előadás megtartására, így első kézből tájékozódhatnak majd a résztvevők arról, hogy mi is lesz Magyarország agrárpénzeivel 2021-től a jogállamisági vita, illetve a Közös Agrárpolitika reformja mellett. A járványügyi korlátozások miatt az egész napos rendezvényünk idén rendhagyó módon, az online térben zajlik majd.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre több az olyan jel és nyilatkozat, például Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki jelzése, amely szerint akár sok hónapig csúszhat az Európai Unió új közös költségvetésének elfogadása és ezért 2021-től csak egy csökkentett uniós költségvetés tud elindulni néhány programmal - írja a Portfolio. A lap a jogállamisági vita kapcsán korábban megírta: egyrészt példátlan lenne az EU történetében, ha a kifutó 7 éves költségvetés után januártól nem tudna elindulni egy új keretköltségvetés, másrészt az ilyen helyzetekre kitalált áthidaló megoldás sem kecsegtet túl sok jóval.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Ez azt jelenti, hogy a 2020-as büdzsé csak részlegesen és igen súlyos zavarok mellett vihető tovább, így például Magyarország kohéziós forrásokra nem is számíthatna egy új költségvetési alkuig, legfeljebb agrárpénzekre. Nyilván új EU-s pénzekre is csak akkor számíthatna az ország, ha a 2021-től az élesedő jogállamisági mechanizmus nem blokkolná a pénzek kifizethetőségét. Persze a magyar költségvetés kockázatára bármikor dönthet úgy a kormány, hogy megelőlegezi a kifizetéseket és majd később, a viták rendezése után megpróbálja azokat elszámolni az Európai Bizottsággal és ebben az esetben az itthoni gazdák az egész vitából valószínűleg nem éreznének sokat.

Forrás: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Ha nem lenne év végéig elfogadott új keretköltségvetés, akkor a szabály az, hogy meg kell nézni azt: a 2020-as költségvetés és a 2021-es költségvetési terv között milyen sorok feleltethetők meg egymásnak és azokon a szektorális területeken, amelyeken van jogszabály 2021-re, ott a 2020-as évre alkalmazott büdzsé inflációval megnövelt részének havonta egytizenketted részére lehet kötelezettségvállalást tenni. Amely területekre viszont nincs ilyen jogszabály, ott nem lehet ilyen kötelezettséget vállalni, így tehát például Magyarország kapcsán nem lehetne majd kohéziós támogatásokat fizetni (azokat egy új szektorális jogszabály rögzítené), legfeljebb az agrárkassza első pillérében a közvetlen kifizetések jöhetnének 2021-ben egy automatizmusra építő szabály alapján.

A Portfolio által megszólaltatott uniós költségvetési szakértő azt hangsúlyozta: összességében csak nagyon kevés területen tudna tovább működni az uniós költségvetés 2021-től, a legtöbb területen hiányoznak még a szektorális jogszabályok, hiszen a 7 éves büdzsét érintő magyar és lengyel vétó most ezek véglegesítését is megakasztja. Amíg nincsenek meg az új szektorális jogszabályok, addig a legtöbb uniós program nem tud tovább működni - rögzítette.

Így tehát kifejezetten aktuális lesz a december 3-ai Portfolio Agrárszektor Konferencia, amelyre sikerült megnyernünk az egyik legfőbb uniós döntéshozót, aki első kézből tudja tájékoztatni a résztvevőket arról, hogy mi várható 2021-től az agrártámogatások terén. Emellett külön szekcióban foglalkozunk majd az új Közös Agrárpolitikával, ahol a szakemberek többek között azt is megvitatják majd, hogy az új KAP hogyan érintheti a kis- és a nagyüzemek támogatási esélyeit, azaz kik lehetnek az új szabályozás nyertesei és a vesztesei. Ezen kívül részletesen szó lesz arról is, hogy az ágazat szereplőinek mire kell felkészülniük a 2021-es átmeneti évben, illetve az új KAP hatálybalépésig hogyan juthatnak majd uniós támogatásokhoz.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?