Feldman Zsolt: Összetett kihívásrendszerben is jól teljesített 2020-ban a magyar agrárium

agrarszektor.hu
Nagyon nehéz volt a 2020-as év, a koronavírus-járvány mellett ugyanis számos egyéb tényező nehezítette a szektor működését - mondta el a Portfolio Agrárszektor 2020 online konferencián tartott előadásában Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium államtitkára ugyanakkor kiemelte, hogy az összetett kihívás-rendszer ellenére a magyar agrárium jól vizsgázott. Az ágazat megmutatta, hogy élelmiszer-gazdaságunk önellátó, és még az exportunk is növekedni tudott a nehézségek ellenére - emelte ki az államtitkár. Feldman Zsolt a jövőre vonatkozóan leszögezte, a magyar agrárium növekedése szempontjából a legfontosabb kérdés a beruházások ösztönzése, ebben pedig meglátása szerint komoly szerep hárul a különböző támogatásokra és az ágazati hitelfinanszírozásra is.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Feldman Zsolt, "A koronavírus-járvány hatása a magyar agráriumra - Válságenyhítő kormányzati intézkedések" címmel tartott előadásában emlékeztetett, hogy régen volt ennyire összetett kihívásrendszer a hazai agrárium szereplői előtt, mint az idei évben; nemcsak a koronavírus, hanem aszály, fagy, sertéspestis, illetve madárinfluenza is nehezítette a piaci szereplők életét. Az államtitkár meglátása szerint már önmagában a koronavírus-járvány gazdasági hatása, amely lecsapódik a háztartások fogyasztásában, illetve lecsapódik a termeléssel összefüggő biztonsági körülmények megteremtésében is, mind hozzájárult ahhoz, hogy 2020-ban az ágazat rég látott alkalmazkodására volt szükség.

Különösen azon vállalkozásaink számára jelentett extra erőfeszítéseket a jelenlegi veszélyhelyzet, amelyek beszállítóként a turizmus-vendéglátás ágazattal vannak állandó üzleti kapcsolatban. Ha csak a harmadik negyedéves GDP-adatokat nézzük, akkor ugyanis azt láthatjuk, hogy 20 százalékos volt a visszaesés ebben a szektorban, ami nagyon komoly beszállítói problémákat és a jövőre vonatkozó kérdéseket vet fel

- fogalmazott Feldman Zsolt. Az államtitkár hozzátette, legalább ilyen súlyos károkat élt át 2020-ban a víziszárnyasokkal foglalkozó részpiac is, ahol a vágások tekintetében 35-40 százalékos volt a visszaesés.

Sőt, az idei év természeti káresemények szempontjából sem volt egyszerű, hiszen közel 517 ezer hektárról jelentettek a magyar gazdák káreseményeket, ez Feldman tájékoztatása szerint több mint háromszorosa a megszokott éves átlagnak. Mint azt az államtitkár részletezte, akár a több mint 300 ezer hektárnyi aszálykár, illetve a több mint 80 ezer hektárnyi fagykár nagyon fájdalmas bevételkiesést jelentett az érintett gazdálkodók számára 2020-ban.

Mindezeket figyelembe véve ugyanakkor Feldman szerint egy nagyon fontos és alapvető szempontra is rávilágítottak az idei évben begyűrűző nehézségek: "Magyarország, szemben sok más uniós tagállammal, alapvető élelmiszerek tekintetében teljes mértékben önellátó. A mi szempontunkból tehát nem az volt a kérdés, hogy van-e elég élelmiszerünk, hanem hogy tudjuk-e a termékeinket exportálni a megszokott módon és formában. Ez azért különösen fontos, mivel teljes agrártermelésünk 45%-át valamilyen formában exportáljuk. Tehát senkinek nem lehet kérdéses, hogy az exportfeltételek megteremtése mennyire fontos."

Noha az exportpotenciál megvan, ugyanakkor input oldalon vannak kitettségeink is nemzetközi viszonylatban; legyen szó gépről, műtrágyáról, vagy növényvédő-szerről, amelyek estében jóval alacsonyabb az önellátottsági szintünk, mint kívánatos lenne. Mindez komoly fejtörést okozott, és rendkívüli készletezésre késztette a gazdálkodóinkat

- tette hozzá az államtitkár.

Mindezek ellenére a számok azt mutatják, hogy az agrárexportunk, az idén szeptemberig mért időszakban, még ebben a rendkívüli helyzetben is 2,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. "Mi sem mutatja jobban, hogy ez az eredmény mennyire fontos volt az ország számára, az az, hogy az év első kilenc hónapjában a magyar gazdaság külkereskedelmi többletének kétharmadát az agrárexport adta. De, hogy mennyire válságálló a magyar agrárium, az is jól mutatja, hogy a beruházások volumene az első félévben 13,7%-al magasabb volt, mint egy évvel korábban" - tette hozzá az államtitkár.

Merre, és hogyan tovább?

Feldman Zsolt, a Portfolio Agrárszektor 2020 online konferencián tartott előadásában kitért arra is, hogy milyen jövő vár a magyar agráriumra a koronavrus-járvány lecsengése után. Mint fogalmazott, a legfontosabb kérdés meglátása szerint a beruházások kérdésköre. "Nem véletlen, hogy ebben az évben számos új beruházási pályázatot hirdettünk meg. Azt gondoljuk, hogy ezek lévén tudunk versenyképes agráriumot építeni a következő időszakra. Soha nem látott mértékű, 416 milliárd forintnyi igény érkezett például idén ősszel az állattenyésztési és kertészeti kiírásainkra, illetve a kistermelők fejlesztéseit, értékesítési lehetőségeit bővítő beruházási támogatásokra is 17,5 milliárd forint értékben nyújtottak be az érintettek pályázatokat.

Azt gondoljuk, hogy ezekkel a beruházásokkal növeljük Magyarország élelmiszer-ellátási biztonságát, versenyképes alapanyagot teremtünk a feldolgozás számára, és megnyújtjuk a hazai ellátási időszakot is

- szögezte le az államtitkár. Feldman Zsolt hozzátette, úgy számolnak, hogy a különböző pályázati támogatásokról szóló döntéseiket 2021 áprilisában tudják majd meghozni. "Hogy mennyire fontosak számunkra az agrárberuházások, jól jelzi, hogy nagyon jól mennek a beruházási hitelekhez kapcsolódó kamattámogatások, és az MNB hitelprogramját, az NHP-t is magas arányban használják a termelőink és gazdálkodóink" - tette hozzá az államtitkár.

A feldolgozottsági szint növelése továbbra is kiemelt jelentőségű Feldman szerint. Mint mondta, a koronavírus-járvány utáni lehetőségeink egyik alapját ez jelenti.

De Feldman szerint a hazai agrárium szempontjából a másik alapvető jelentőségű kérdés ma az, hogy van-e stabilitás a finanszírozásban. Szerinte ennek jól látható jele, hogy 2020 őszén a Magyar Államkincstár 265 milliárd forint előleget utalt ki a gazdálkodóknak, amely a lehető legtöbb jogcímen megindításra került. Feldman szerint ezzel "Európában egyedülállóak vagyunk, hiszen a legtöbb tagállamban vagy nincs, vagy egy-két alapvető támogatási formában fizetnek előleget. Mi pedig a legtöbb termeléshez kötött támogatás esetében is megtesszük ezt, a SAPS és a zöldítési támogatást leszámítva."

Feldman Zsolt hozzátette, hogy a stabilitás egyik nagyon fontos alappillére a kiszámíthatóság. "Ebben a tekintetben fontos tudnivaló, hogy a vidékfejlesztési program keretében agrár-környezetgazdálkodási támogatásban részesülő gazdálkodók számára egy évvel meghosszabbítjuk ezeknek a támogatásoknak a kötelezettségvállalási időszakát. Nagyon fontos, hogy ezt a nyilatkozatokat az érintettek mihamarabb megtegyék, hogy ezt a tevékenységüket 2021 folyamán is szeretnék folytatni."

Azt, hogy a finanszírozási oldalról milyen eredményeket értünk el, ilyen nehéz körülmények közepette, jól jelzi, hogy a mezőgazdasági hitelállomány az idei harmadik negyedév végére meghaladta a 812 milliárd forintot, ez az előző év azonos időszakához viszonyítva 9 százalékos bővülést jelent. "Külön örvendetes számunkra, hogy ezen belül már 444 milliárd forintot érnek el a beruházási hitelek, ami 7 százalékos bővülést jelent" - tette hozzá Feldman Zsolt.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtikára a Portfolio Agrárszektor 2020 online konferencián

Feldman Zsolt zárszóként kitért arra is, hogy a piaci kapcsolatok szempontjából nagyon fontos, hogy az idei évben elindult a "Vedd a hazait" kampány, amellyel a magyar emberek tudatosságát igyekeznek erősíteni. "Folyamatosan egyeztetünk a kiskereskedelmi szereplőkkel a magyar termékek és a magyar beszállítók érdekeinek védelmében, ezzel stabilizálva, fejlesztve a belső piacot" - fogalmazott az államtitkár.

Végezetül az államtitkár kitért arra is, hogy 2021 folyamán el fog indulni Magyarországon az a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer, amely egyfajta jövedelemstabilitást tud hozni a benne résztvevő termelők számára. Mint mondta, ez egyfajta kockázati közösségként, pénzügyi háttérként egy új pénzügyi eszközt jelent majd krízishelyzetekben számukra.

A legkisebbek stabilizálása szempontjából pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy 2021. január elsejével hatályba lép az őstermelők adózását, a családi gazdaságokat újraszabályozó, jelentős könnyítéseket és egyszerűsítéseket hozó új szabályozás. Ez azt fogja reményeink szerint jelenteni, hogy könnyebbé válik mezőgazdasági termelőként a vidéken megmaradni, az egyszerűbb és transzparensebb adminisztráció miatt versenyképesebbé, és fejlődőképesebbé válhatnak őstermelőink és családi gazdaságaink

- zárta gondolatait Feldman Zsolt.

Élőben közvetítjük Portfolio Agrárszektor 2020 online konferenciát; friss tudósításainkat keresd az Agrárszektor nyitóoldalán.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?