Új korszak kezdődik a magyar agráriumban: hatalmas átalakulás várható

agrarszektor.hu
A technológia, a tudás és fejlesztés elengedhetetlen lesz a magyar agrárium számára. Magyarország a mezőgazdaság nagy nyertese lesz az elkövetkezendő éveknek, évtizedeknek, hiszen nagyon erős alapokat építettünk, majd még erősebb falakat húztunk fel - mondta a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Feldman Zsolt, a Hungexpon megrendezett 40. Agromash-on. Korábban megfigyelhető volt, hogy a mezőgazdasági tudás apáról fiúra szállt, mára azonban ez megfordult: a fiaktól tanulnak az apák, hiszen egy elképesztő fejlesztési és modernizációs hullám indult meg az agráriumban globális szinten és persze hazánkban is.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Korszakváltás megy végbe az agráriumban, akár a tudást, a generációt vagy a technológiát vesszük figyelembe. Átalakulnak a fogyasztói szokások és igények is, ehhez pedig igazodni kell. Ez viszont tudást, információkat és modernizációt igényel. Nem lehet más a célunk, csak az, hogy nyertessé tegyük az agráriumot ebben a korszakváltásban, valamint a gazdákat is  

- fogalmazott Feldman Zsolt. 

Hozzátette, hogy a hazai mezőgazdaság elkezdte a felzárkózást az EU-s tagállamokhoz, ezt pedig a számok is jól mutatják. Egy évtized alatt óriási lépést sikerült tenni azért, hogy több értéket és magasabb jövedelmet tudjanak teremteni. Ez azonban nem ment volna a közös együttműködés nélkül. Fontos megemlíteni, hogy a Vidékfejlesztési Programnak is kulcsszerepe van/lesz a fejlődésben, hiszen biztosítani tudja a magyar vidék megújulását, valamint támogatja a gazdákat. Ami szintén biztató, hogy a precíziós pályázatokra óriási az igény, 52 milliárd forintnyi értékben már sikerült is elbírálni őket, ez pedig a következő hetekben folytatódni is fog, tehát a precíziós átállás biztosítva lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2023-ra vonatkozó stratégiai terv is elkészült. Célunk, hogy a források több mint felét beruházásokra költsük, melyben kiemelt szerepet kap a modernizáció. A fenntarthatóság pedig szintén elengedhetetlen lesz, csak így lehet erősödni  

- vélekedett az államtikár. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?