Elárulta a szabolcsi cégvezető, mi a gyors fejlődés titka a magyar mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Arrafelé kell tendálnia a termelésnek, ami piac- és versenyképes - mondta el Pásztor András, a timári Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezetője az Agrárszektornak. A szabolcsi szakember azt is elárulta, hogyan tudtak gyorsan és hatékonyan fejlődni a rendszerváltás óta eltelt évek alatt.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Pásztor András elmondta, hogy a Vetőmag és Szárító Kft.-t azért alapították meg 12 gazdával a rendszerváltás után 1995-ben, mert rájöttek arra, hogy ha egyénileg próbálják meg művelni a földjeiket, akkor külön-külön kevés eszköz és kevés lehetőség áll a rendelkezésükre, társulva viszont jól tudnak működni. A Kft. a földműveléshez szükséges nagygépek beszerzését és üzemeltetését, a telephelyek kialakítását, a raktározást és a finanszírozást átvállalta az egyes gazdáktól, de amúgy mindenki egyedileg gazdálkodik. Azokat a feladatokat végzik közösen, amelyek csak gazdasági társaságként végezhetőek. Pásztor András szerint ezzel hatékonynak bizonyultak, és gyors fejlődést biztosítottak maguknak.

A szabolcsi cég ügyvezetője beszélt arról is, hogy a tevékenységük széles körű: komoly vetőmag-előállítási potenciáljuk van, 4 ezer tonna körüli mennyiséget forgalmaznak vetőbúzából, árpából és tritikáléból, emellett 270-300 hektáron hibridkukoricát is termelnek, méghozzá címerezőgép nélkül. Pásztor András elárulta, hogy még 1991-ben megvásárolták a rakamazi állami öntözőfürtöt, így az se hátráltatja őket, ha kevés a csapadék, mert tudnak öntözni. Korábban cukorrépa-termesztéssel is foglalkoztak, de az abbamaradt. Az utóbbi időben zöldborsó- és csemegekukorica-termesztésbe fogtak, amelynek a teljes vertikumát biztosítják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34