Ketyeg az óra: sokat bukhatnak azok a méhészek, akik ezt most nem intézik el

Ketyeg az óra: sokat bukhatnak azok a méhészek, akik ezt most nem intézik el

agrarszektor.hu
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) arra figyelmeztette a magyar méhészeket, hogy hamarosan véget ér a méhészeti járművek támogatására nyitva álló határidő. A támogatás feltételeit és az igénybevétel módját az alábbi összefoglaló tartalmazza.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Már csak néhány napig igényelhetnek a magyar méhészek támogatást a gépjárműveik után. Az OMME honlapján megjelent összefoglaló szerint visszaigényelhető a 2020-es évben megfizetett:

  • gépjármű-felelősségbiztosítás
  • gépjármú súlyadó
  • OBU fedélzeti rendszer nettó ára (5 évente)

A támogatás igénylésének feltétele, hogy a kérelmezőnek:

  • a 2020-as évben elvégzett monitoring vizsgálat alapján legalább 80 méhcsalád volt a tulajdonában, és a vizsgálat adatait a kérelmező kötelezettsége szerint bejelentette a Tenyészet Információs Rendszerbe (TIR);
  • a járművet vagy méhesházat a kérelmező 2020. március 1. és október 31. között bármely időpontban forgalomban tartotta.

A kérelemhez csatolni kell:

  • az OMME által 2021-ban kiállított igazolást arról, hogy a kérelmező vándoroltatás céljából tartotta üzembe a járművet;
  • a 2020-as évben befizetett kötelező gépjármű biztosítás díját tartalmazó szerződést, illetve a 2020-as évi díj összegére vonatkozó biztosítói értesítés másolatát és annak befizetését igazoló szelvényt vagy bankszámla kivonatot;
  • a 2020-as évben befizetett gépjárműadót megállapító határozatot, vagy értesítőt annak befizetéséről, illetve a gépjárműadó megfizetését igazoló bizonylatot;
  • valamint a gépjárműhöz tartozó forgalmi engedélyt (kérelmező tulajdonában vagy üzemeltetésében).

Méhészeti eszközhordozó jármű az a minimum 3,5 tonna össztömegű közúti jármű, minimum O3 kategóriás pótkocsi, vagy azokból álló járműszerelvény, amelyet kizárólag kaptárok, méhek, méhészeti termékek és közvetlenül méhészeti tevékenységben használt eszközök szállítására alkalmaznak.

Vándor méhesház pedig az olyan különleges felépítményű közúti jármű, amelynek a felépítménye kizárólag méhek, valamint méhészeti felszerelések, technológiai- és védőeszközök elhelyezésére és szállítására szolgál, és fix felépítménye miatt kizárólag méhészeti tevékenységre használható.

A támogatás iránti kérelem kizárólag elektronikusan, ügyfélkapus azonosítással nyújtható be. A támogatás 2021. április 15-ig igényelhető.

Az OMME igazolás megkérése az alábbi módon intézhető:

a szükséges OMME igazolást ezen az oldalon tölthető le;

kitöltés után a kérelmezőnek elektronikusan el kell küldenie azt a méhészeti szaktanácsadójának (elérhetőségek: ITT) a vándorlást igazoló dokumentumok egyikével (településre bejelentő vagy kijelentő vagy állatorvosi igazolás);

vagy elküldhető közvetlenül az OMME-nak az alábbi e-mail címek egyikére: huller.daniel@omme.hu vagy demeter.laszlo@omme.hu

Az OMME az igazolást elektronikusan, e-mailben küldi vissza a kérelmező méhészeknek. A beadással kapcsolatos útmutató ezen a linken, az OMME igazolás ezen az oldalon, a kapcsolódó jogszabály pedig itt érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?