Itt van a nagy terv: ez várhat a magyar méhészekre 2023-ban

Itt van a nagy terv: ez várhat a magyar méhészekre 2023-ban

agrarszektor.hu
A napokban megjelent a méhészeti ágazat támogatása 2023. évi igénybevételéről szóló rendelet tervezete. A méhészeti ágazatban a központi költségvetés, valamint az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap (EMGA) társfinanszírozásában megvalósuló támogatások 2023. évi igénybevételének szabályairól szóló tervezet tartalmazza a méhészeti tudásátadás és technikai segítségnyújtás, a méhészeti ágazat versenyképességének fejlesztése és a méhészeti marketing részletes beavatkozástípusait, a támogatható jogcímek, eszközök körét és a támogatási jogcímek forráskeretét, valamint a jogosultság feltételeit és kötelezettségeit.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarország KAP Stratégiai Tervét 2022. november 7-én fogadta el az Európai Bizottság az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott uniós támogatásra irányulóan Magyarország által benyújtott, a 2023-2027-es időszakra szóló KAP stratégiai terv jóváhagyásáról szóló, C (2022) 7823 számú végrehajtási határozatával. A KAP Stratégiai Terv 2023. január 1-jétől alkalmazható, melynek alapján a méhészeti ágazat támogatása a Közös Agrárpolitika szektorális támogatásaként működik a jövőben. Ezzel kapcsolatban a napokban a kormány hivatalos honlapján megjelent a méhészeti ágazat támogatása 2023. évi igénybevételéről szóló rendelet tervezete, amelyet 2023. június 21-ig van lehetősége észrevételezni és véleményezni az ágazatnak és a lakosságnak a tarsadalmiegyeztetes@am.gov.hu e-mail címen.

A törvénytervezet indoklásából kiderült, hogy az a KAP Stratégiai Tervnek megfelelő hármas tagolásban tartalmazza a méhészeti tudásátadás és technikai segítségnyújtás, a méhészeti ágazat versenyképességének fejlesztése és a méhészeti marketing részletes beavatkozástípusait, a támogatható jogcímek, eszközök körét és a támogatási jogcímek forráskeretét, valamint a jogosultság feltételeit és kötelezettségeit. A rendelet hatálya az EMGA-ból és a központi költségvetési forrásból történő társfinanszírozással a 2023. tárgyévre a méhészeti ágazatban azonosított szükségletek alapján megállapított célkitűzések elérését szolgáló beavatkozások által megvalósuló támogatások igénybevételének feltételeire, az igénybevétel szabályaira, valamint a pénzügyi források elosztására terjed ki.

Milyen tevékenységre lehet támogatást igényelni?

A beavatkozásonként támogatható albeavatkozások, támogatási célok között szerepel a méhészeti képzés országos koordinálása, valamint méhészeti ismeretek gyűjtése és terjesztése, regionális és nemzetközi rendezvények szervezése, a méhbetegségek felismeréséhez és a védekezéshez szükséges ismeretek átadása érdekében megtartott képzések, valamint bemutató méhészetek látogatása, belső szaktanácsadó-hálózat tevékenységének elősegítése, fenológiai és meteorológiai méhészeti megfigyelő hálózat kialakítása és tevékenységének elősegítése, illetve méhegészségügyi és környezetterhelési monitoring vizsgálat. Ezen kívül támogatható tevékenység még a méhész szervezetek tevékenységét és kohézióját elősegítő eszközök beszerzése, a méhészeti tevékenység folytatásához szükséges új eszközök beszerzése, a vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzése, a méhbetegségek és kártevők elleni gyógyszeres, alternatív és preventív védekezés, illetve petéző, vagy párzatlan méhanyák, valamint anyabölcsők vásárlása, és méhészeti marketing és piacmonitoring tevékenység országos koordinálása.

Hogyan lehet igényelni a támogatást?

A jogszabálytervezet kimondja, hogy a pályázónak a támogatás iránti kérelmet elektronikus úton, a Magyar Államkincstár vonatkozó felületén kell benyújtani, támogatási célonként külön-külön. Az erre rendelkezésre álló határidő jellemzően az adott hónap utolsó napja, kivéve júliusban, amikor a következő hónap 15. napjáig lehet benyújtani a kérelmeket. A kérelmeket a rendelet hatálybalépését követő ötödik munkanaptól lehet majd benyújtani a Kincstárhoz. A kérelem a benyújtását követő naptól számított tíz napon belül, de legkésőbb a jogvesztő kérelembenyújtási határidő végéig, az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül módosítható, ilyenkor az utolsó módosított kérelmet kell elbírálni. A kérelem benyújtásának időpontja az utolsó módosító kérelem benyújtásának időpontja.

Ki adhat be kérelmet?

A támogatás igénybevételére az a természetes vagy jogi személy jogosult, aki megfelel az egyes albeavatkozások megvalósítására vonatkozó feltételeknek, illetve egyes esetekben (a tevékenység folytatásához szükséges új eszközök beszerzése, a vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzése, a méhbetegségek elleni védekezés és a méhanyák, illetve anyabölcsők támogatása) az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) tagja. Minden más esetben az is pályázhat, aki az OMME-val együttműködési megállapodást kötött.

Mekkora támogatásra lehet számítani?

A rendelettervezet kimondja, hogy a támogatás 50-50%-os társfinanszírozással valósítható meg. A megítélt összeget egyenlő arányban a központi költségvetésből és az EMGA-ból kell kifizetni. A programra összesen csaknem 7,5 millió eurós keretösszeget határoztak meg, ami jelenlegi forint árfolyamon (2023. június 16.) közel 2,8 milliárd forintot jelent. A tervezet alapján a tanácsadási szolgáltatások, technikai segítségnyújtás, képzés, tájékoztatás támogatására a 2023. pénzügyi évben 1 136 000 euró használható fel. Ebből méhészeti képzések, valamint ismeretgyűjtés és -terjesztés támogatására 262 000 eurót irányoz elő a rendelettervezet, rendezvényszervezésre pedig 192 ezer eurót. Bemutató méhészet látogatására legfeljebb 110 000 eurónak megfelelő forintösszeg vehető igénybe, a belső szaktanácsadó-hálózat tevékenységének támogatására 450 000 euró, míg fenológiai és meteorológiai méhészeti megfigyelő hálózat kialakításának és tevékenységének támogatására 17 000 euró. A méhegészségügyi és környezetterhelési monitoring vizsgálat támogatásának maximális összegét a rendelettervezet 104 000 euróban állapította meg.

Tárgyi eszközökre és immateriális javakra irányuló beruházások támogatására 6 038 454 eurót irányoztak elő. Ebből méhész szervezetek tevékenységét és kohézióját elősegítő eszközök beszerzésének támogatására 30 000 eurót. A tevékenység folytatásához szükséges új eszközök beszerzését legfeljebb 318 000 eurónak megfelelő összeggel támogatná a tervezet, a vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzését pedig 405 700 euróval. A méhbetegségek és kártevők elleni gyógyszeres, alternatív és preventív védekezés támogatására a tervezet legfeljebb 4 883 754 eurónyi forintösszeget határoz meg, míg a petéző méhanya, párzatlan méhanya és anyabölcső vásárlásának támogatására 401 000 eurót. A promócióra, marketingre és összesen 245 290 eurónak megfelelő forintösszeg igényelhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?