Díjeső a magyar agráriumban: mutatjuk, ki voltak a leginnovatívabbak 2020-ban

Díjeső a magyar agráriumban: mutatjuk, ki voltak a leginnovatívabbak 2020-ban

agrarszektor.hu
Átadták a 2020. évi Agrár Innovációs Díjat, ill. a Környezetvédelmi Innovációs Díjat, melyet Nagy István, miniszter és Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke nyújtottak át. A Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében történt értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2020. évi gazdasági eredmény. A többi díjazottról és további 52, innovációnak elismert pályázatról külön kiadvány készült - derült ki a Magyar Innovációs Szövetség közleményéből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Precíziós Gazdálkodási Rendszer (PGR) 2020 januárjában került bemutatásra, majd márciusban 14 alkalmazásnak a tesztelése kezdődött meg 600 partner bevonásával. A 2020 augusztus végi éles indítást követően, jelenleg már a 14 digitális megoldást is meghaladó azon alkalmazások száma, amelyek bevezetésre kerültek a mezőgazdasági szolgáltatási piacra. Az innovációért a KITE Zrt. részesült az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2020. évi Agrár Innovációs Díjban.

A co-processing eljárás (biológiai eredetű és fosszilis alapanyagok együttes átalakítása) során előállított minden egyes liter biogázolaj, kb. 2,5-3,0 kg CO2 kibocsátás csökkentést eredményez, a kőolajból nyert gázolajhoz képest. A 2020. évben gyártott 10,5 millió liter HVO komponens esetén a szén-dioxid csökkentés mértéke 25,4-30,4 ezer tonna volt. Az innovációért a MOL Nyrt. részesült az Agrárminisztérium támogatásával kiírt 2020. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjban.

A bírálóbizottság a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat keretében három agrárinnovációs teljesítményt részesített kiemelt elismerésben. Ezek a következők voltak:

  • Új innovatív termékek használata a tejelő szarvasmarha-takarmányozásban - Megvalósító: Vitafort Zrt. (Dabas)
  • Szegedi tritikálék: jövőbe mutató agrár-innovációk - Megvalósító: Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. (Szeged)
  • Hazai és export célra nemesített, öko-stabil, értékálló magyar kukoricahibridek - Megvalósító: Agrártudományi Kutatóközpont, Bázismag Kft. (Martonvásár)

A díjakat és kiemelt elismeréseket tanúsító okleveleket Nagy István, agrárminiszter és Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke nyújtotta át a sikeres társaságok vezetőinek, augusztus 19-én, a Pesti Vigadóban. A többi díjazottról és további 52, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány ezen a linken tekinthető meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?