Áttörő siker: ezzel a magyar innovációval kivédhetőek lehetnek a vadbalesetek

agrarszektor.hu
Egy magyar startup új találmánya hozhat változásokat a magyar utakon, ugyanis egy jól működő vadriasztó eszközt fejlesztett ki. A találmány sokkal hatékonyabb a korábbi megoldásoknál, jobb támogatást nyújt a vadbalesetek elkerüléséhez. A feltaláló, Koltai Viktor az új megközelítésű vadriasztó ötletének a megálmodója a közlekedésbiztonság területén dolgozott egy évtizeden át.

Jelentős problémának találta a növekvő számú vadgázolást. Ismerve a piacon lévő riasztókat, elhatározta, hogy utánajár, milyen hatásfokkal működnek ezek az eszközök - írja a Világgazdaság a Figyelő cikke alapján. A vizsgálatok azt bizonyították, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható, autóra szerelhető vadsípok nem megfelelő hatásfokkal működnek. Ez alapján döntötte el a szakember, hogy létrehoz egy olyan terméket, amely bizonyítottan jobb teljesítményt nyújt. 

Egy év áldozatos munka, kísérletezés, tesztfolyamat eredményeként 2019-ben megszületett a Siren7 vadriasztó síp, amely Koltai Viktor szerint sokkal hatékonyabb, mint a legtöbb konkurens produktum. Maga az eszköz 3 kHz-es frekvencián sugároz hangot, 115 dB-es erősséggel, és mintegy 300-350 méter sugarú körben fejtheti ki a hatását. Különlegessége: egy olyan frekvenciát állítottak be, hogy az emberi fül is hallja, ezzel tehát folyamatos visszajelzést lehet kapni a készülék működéséről.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?