Megszólalt Nagy István a Bige-ügyben: videóüzenetben reagált a műtrágya-botrányra

Megszólalt Nagy István a Bige-ügyben: videóüzenetben reagált a műtrágya-botrányra

agrarszektor.hu
"Felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak Bige László műtrágyakartellezése" - jelentette ki Nagy István agrárminiszter vasárnap a Facebook-oldalán. Videójában úgy fogalmazott, a milliárdos ellehetetleníti a magyar mezőgazdaságot, és a Nitrogénművek Zrt. piaci helyzetét kihasználva mesterségesen tartotta drágán a műtrágya árát és most korlátozná a gazdákat a hozzáférésben.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Agrárminisztérium határozott álláspontja, hogy a gazdálkodók és a magyar családok érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni a biztonságos magyarországi műtrágyaellátás kapcsán - hangsúlyozta a miniszter. Nagy István elfogadhatatlannak nevezte a termelőkön és a magyar családokon való inkorrekt nyerészkedést - írja közleményében az Agrárminisztérium.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke azt mondta: 

hangos a sajtó a műtrágyakartellezéstől". A műtrágya egy olyan imputanyag a mezőgazdaság tekintetében, ami nem megkerülhető, a növények üzemanyaga. Ez határozza meg, hogy a gazdálkodók milyen termelési eredményt érnek el, s hogy mennyibe kerülnek az élelmiszerek a fogyasztók számára. Ha ezt - a magas világpiaci árak mellett - emelik, azzal a magyar gazdálkodók és fogyasztók "zsebéből veszik ki a pénzt". A NAK üdvözli a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntését, amellyel a kartellezésben résztvevő vállalkozásokat megbüntette. Reméljük, hogy elejét tudjuk venni az ilyenfajta piaci visszaéléseknek

 - hangsúlypzta a NAK elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

A videóban egy gazdálkodó, Horváth László azt mondta: nyáron kezdődött az áremelkedés, de ilyen mértékű, 4-4,5 százalékos emelkedésre nem számítottak. Megjegyezte: ez valószínűleg az élelmiszerárakban is meg fog jelenni. A gazdálkodó úgy fogalmazott: 

a magyar műtrágyakirály elégedjen meg egy tisztességes jövedelemmel, ne akarjon többszörös extra profitot.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?