Brutálisan elszálltak az energiaárak: megállíthatatlanul drágul az áram, a földgáz

Brutálisan elszálltak az energiaárak: megállíthatatlanul drágul az áram, a földgáz

MTI
Az áram ára átlagosan 24,75 százalékkal, a földgázé átlagosan 54,57 százalékkal nőtt 29 vizsgált európai fővárosban januártól novemberig. Magyarországon az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett áram és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, így az ország védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A hivatal nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata alapján az áram csak a lengyel fővárosban, Varsóban lett olcsóbb, ugyanakkor 11 országban 20 százalék fölött volt az emelkedés januártól novemberig. Amszterdamban több mint duplájára nőttek az árak, Brüsszelben és Bukarestben csaknem 70 százalékkal. A magyar fővárosban novemberben az átlagos fogyasztással rendelkező lakosoknak 1,51 százalékkal lett drágább a villamos energia januárhoz képest, ez is a forint-euró árfolyamváltozás miatt - jelezte a MEKH.

A földgáz egy országban sem lett olcsóbb, 17 fővárosban ugyanakkor 20 százalék fölötti volt az áremelkedés, közülük 13-ban a növekedés az 50 százalékot is meghaladta. A legnagyobb drágulást Brüsszelben és Bukarestben mérték. A forint-euró árfolyamváltozás miatt a gázár esetében Magyarországon 1,51 százalékos emelkedést mértek - közölte a MEKH.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?