Brutálisan elszálltak az energiaárak: megállíthatatlanul drágul az áram, a földgáz

MTI
Az áram ára átlagosan 24,75 százalékkal, a földgázé átlagosan 54,57 százalékkal nőtt 29 vizsgált európai fővárosban januártól novemberig. Magyarországon az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett áram és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, így az ország védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A hivatal nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata alapján az áram csak a lengyel fővárosban, Varsóban lett olcsóbb, ugyanakkor 11 országban 20 százalék fölött volt az emelkedés januártól novemberig. Amszterdamban több mint duplájára nőttek az árak, Brüsszelben és Bukarestben csaknem 70 százalékkal. A magyar fővárosban novemberben az átlagos fogyasztással rendelkező lakosoknak 1,51 százalékkal lett drágább a villamos energia januárhoz képest, ez is a forint-euró árfolyamváltozás miatt - jelezte a MEKH.

A földgáz egy országban sem lett olcsóbb, 17 fővárosban ugyanakkor 20 százalék fölötti volt az áremelkedés, közülük 13-ban a növekedés az 50 százalékot is meghaladta. A legnagyobb drágulást Brüsszelben és Bukarestben mérték. A forint-euró árfolyamváltozás miatt a gázár esetében Magyarországon 1,51 százalékos emelkedést mértek - közölte a MEKH.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?