Brutálisan elszálltak az energiaárak: megállíthatatlanul drágul az áram, a földgáz

Brutálisan elszálltak az energiaárak: megállíthatatlanul drágul az áram, a földgáz

MTI
Az áram ára átlagosan 24,75 százalékkal, a földgázé átlagosan 54,57 százalékkal nőtt 29 vizsgált európai fővárosban januártól novemberig. Magyarországon az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett áram és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, így az ország védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hivatal nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata alapján az áram csak a lengyel fővárosban, Varsóban lett olcsóbb, ugyanakkor 11 országban 20 százalék fölött volt az emelkedés januártól novemberig. Amszterdamban több mint duplájára nőttek az árak, Brüsszelben és Bukarestben csaknem 70 százalékkal. A magyar fővárosban novemberben az átlagos fogyasztással rendelkező lakosoknak 1,51 százalékkal lett drágább a villamos energia januárhoz képest, ez is a forint-euró árfolyamváltozás miatt - jelezte a MEKH.

A földgáz egy országban sem lett olcsóbb, 17 fővárosban ugyanakkor 20 százalék fölötti volt az áremelkedés, közülük 13-ban a növekedés az 50 százalékot is meghaladta. A legnagyobb drágulást Brüsszelben és Bukarestben mérték. A forint-euró árfolyamváltozás miatt a gázár esetében Magyarországon 1,51 százalékos emelkedést mértek - közölte a MEKH.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?