Bekövetkezett, amitől mindenki tartott? Zárják az oroszok az európai gázcsapot?

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott? Zárják az oroszok az európai gázcsapot?

agrarszektor.hu
A keddi 30 százalékos szárnyalás után a szerdán délelőtti kereskedésben egy újabb, egészen hihetetlen mértékű, 58 százalék körüli szárnyalás alakult ki a legközelebbi, áprilisi határidős gázárra a holland gáztőzsdén, és így az ár 193 eurón új történelmi csúcsot ért el. Ez annak hatására történt, hogy kiderült: a Gazprom mára csak a 20 százalékát foglalta le a Jamál-Európa gázvezetéken elérhető tranzit kapacitásnak, ami arra utal, hogy a gázszállítás volumenét jelentősen visszafogja, ami az árak ugrásához vezet. A német gazdasági miniszter már egy reggeli interjúban jelezte: bekövetkezhet az a forgatókönyv, amire fel vannak készülve.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az orosz Interfax azt közölte a Reuters tudósítása szerint délelőtt negyed 11 után, hogy a Gazprom mára (nem holnapra) csak a Jamál-Európa vezetéken elérhető tranzit kapacitás mindössze 20%-át foglalta le, így tehát ez arra utal, hogy a gázszállítás volumenét jelentősen visszafogja, ami az árak ugrásához vezet. A Jamál-Európa Oroszországból Fehéroroszországon és Lengyelországon át fut Németországig és éves kapacitása 33 milliárd köbméter, ami a második legfontosabb orosz gázszállítási útvonal az Északi Ármalat 1 után, aminek kapacitása 55 milliárd köbméter - írta meg a Portfolio.

A 193 euróig ugró gázár után meredek szakadás következett be 155 euróig, de ez még mindig 25-30% körüli emelkedést jelent a tegnapi záróárakhoz képest. Háromnegyed 11-kor 150-155 euró körül, extém volatilitás mellett hullámzik az áprilisi gázár. A mai drámai gázár-emelkedéssel egyébként valóra is vált a volt orosz elnök múlt heti fenyegetése, aki azt vázolta, hogy a németek azon döntése miatt, hogy leállítják az Északi Áramlat 2 engedélyezését, 190 euróig fog ugrani az ár. Az Északi Áramlat 2 mögötti cég csődjét egyébként ma már be is jelentették a nyugati szankciók hatására és tegnap már kiszivárgott, hogy ez fog történni vele.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?