2023. március 26. vasárnap Emánuel

Kormányinfó az üzemanyag-helyzetről: fontos bejelentéseket tett Gulyás Gergely

agrarszektor.hu
Rendkívüli Kormányinfót tartott Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, a kormány kitart a benzinárstop mellett. A koronavírus és a háború megnövelte az inflációt, erre a kormány több intézkedést hozott, többek között a benzinárstopot. Az ukrán háború miatt az energiaárak az egekbe szöktek. Emiatt több európai országban 200 forinttal drágább az üzemanyag, mint Magyarországon. Valótlan információk jelentek meg arról, hogy az üzemanyag ellátás veszélybe került, ám a megnövekedett igények miatt vannak nehézségek, de a Mol képes ellátni a teljes magyar piacot.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A kormány arról döntött, hogy a 7,5 tonna feletti gépjárművek, és a 3,5 tonna feletti külföldi gépjárművek csak a nagy nyomású kutakon tankolhatnak piaci áron. Egy kivétel azonban van: a mezőgazdasági erőgépek továbbra is a 480 forintos áron vásárolhatnak. A kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját - mondta a miniszter. A kormány utasította a rendőrséget, hogy rémhírterjesztés miatt indítson eljárást azokkal szemben, akik valótlan információkat közölnek az üzemanyagellátás leállásáról. A rendelet ma este (március 10.), 22 órakor lép hatályba.

EZ IS ÉRDEKELHET

Készen áll a Mol

Hernádi Zsolt elmondta, hogy a Mol készen áll az Adriai-tengeren keresztüli olajszállításra, van elegendő készlete és finomítói kapacitása. A megnövekedett forgalom 70%-a a fogyasztás áthelyeződéséből fakad. Korábban a telephelyükön tankoltak ezek a cégek, ők most áttértek a kiskereskedelembe, mert itt 480 forinton kapják az üzemanyag literjét. 20% adódik az üzemanyag-turizmusból - részletezte. 10% pedig a pánikvásárlás. 5 millió litert továbbítottak exportra, a Százhalombattai Finomító egy napon 18,5 millió liter benzint termelt be. A Mol-töltőállomásoknál már önmagában 15 millió literes kereslet jelentkezett. 

A bejelentett intézkedéseket végre kell hajtani, akkor lehet gondoskodni az ellátásról. Ha a visszaélés szerű használt tovább növekszik, akkor elképzelhető, hogy további intézkedéseket kell hozni, hogy a magyar magánszemélyek és vállalkozók ellátása biztosított legyen

- jelentette ki a Mol első embere.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jön az újabb pánikvásárlás? 

Hernádi Zsolt arra a kérdésre, hogy mit tanácsol a pánikvásárlóknak, úgy fogalmazott, hogy akik tömegével vásároltak üzemanyagot, az pánikfelvásárlás volt az elmúlt napokban. Akik ezt megtették, azok most ülnek rajta, vagy elautózzák  Ha 4-5 kamion beáll a kutakhoz 800 litert tankolni, akkor másoknak utána nem marad üzemanyag, például az autósoknak. Kiemelte, annyi üzemanyagot tudnak termelni, amennyire szüksége van a piacnak, a visszaélésszerű használatot pedig meg kell akadályozni. Ha a napi fogyasztás 5 millió egység normál időszakban és ez 15 millióra ugrik, akkor fennállhatnak fennakadások - jegyezte meg Gulyás Gergely.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?