Döntött a kormány a benzinárstopról: óriási változások jönnek a magyar kutakon

Döntött a kormány a benzinárstopról: óriási változások jönnek a magyar kutakon

agrarszektor.hu
A csütörtök délután a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány bevezeti, hogy csak a magyar forgalmival rendelkező autók tankolhatnak idehaza holnaptól. Mint mondta, erre azért van szükség, mert sok a visszaélés a benzinárstoppal kapcsolatban. A kormány egyúttal csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amelyben kitiltja a 480 forintos üzemanyagár hatálya alól a külföldi rendszámú autósokat, mostantól csak magyar rendszámmal rendelkező járműveket lehet olcsóbban tankolni - így vetnének véget az "üzemanyag-turizmusnak".

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nem sokkal éjfél előtt megjelent a Magyar Közlöny legfrissebb száma, benne a 186/2022. (V. 26.) kormányrendelettel, amely a kormányinfón bejelentett, tankolással kapcsolatos intézkedéseket tartalmazza. A rendelet rögtön kihangsúlyozza, hogy: az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik. Ez alól kivételt képez, ha a külföldi rendszámú autó olyan országból érkezik, ahol egyébként az üzemanyag hatósági áras, és a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben megállapítja, hogy ezen országban a magyar rendszámú gépjármű legfeljebb a magyar szabályozás szerinti korlátozásokkal, hatósági áras üzemanyaggal tölthető - függetlenül attól, hogy mekkora ennek a hatósági árnak a mértéke. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A rendelet az alábbi fontos pontokat tartalmazza: 

  • Az üzemanyag hatósági áras egységárát az üzemanyagtöltő állomás területén vagy más arra alkalmas helyen (oszlopon vagy táblán) fel kell tüntetni, olyan magasságban és méretben, hogy az a közlekedési útvonalról jól olvasható legyen.
  • Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője gondoskodik arról, hogy a kútoszlop környezetében, az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál, valamint a pénztárnál a vásárló magyar és angol nyelven jól látható módon tájékoztatást kapjon arról, hogy
  • a) a magyar és az 1. § (1b) bekezdés szerinti rendszámú gépjárművet töltő az (1) bekezdés szerinti terméket az ott használt megnevezéssel hatósági áron vásárolhat,
  • b) a nem magyar és nem az 1. § (1b) bekezdés szerinti rendszámú gépjárművet töltő az (1) bekezdés szerinti terméket az ott használt megnevezéssel nem hatósági (piaci) áron vásárolhat, amely megegyezik a kútoszlop kijelzőjén alkalmazott árral.
  • A kútoszlop kijelzőjén az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője a nem hatósági árat alkalmazza.

A rendelet a mai naptól (2022. május 27.) lépett hatályba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?