Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely a benzinárstopról: ez rengeteg autóst érint

Váratlan bejelentést tett Gulyás Gergely a benzinárstopról: ez rengeteg autóst érint

agrarszektor.hu
A csütörtök délután 14:30-kor kezdődő kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter: a kormány bevezeti, hogy csak a magyar forgalmival rendelkező autók tankolhatnak idehaza holnaptól. Mint mondta, erre azért van szükség, mert sok a visszaélés a benzinárstoppal kapcsolatban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bevezetjük, hogy csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autók tankolhatnak idehaza holnaptól

 - jelentette be Gulyás Gergely a csütörtök délutáni kormányinfón. Kiemelte, erre azért van szükség, mert sok a visszaélés a benzinárstoppal kapcsolatban. Ez azt jelenti tehát, hogy holnaptól csak magyar rendszámú, illetve magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autók tankolhatnak a kedvezményes, 480 forintos literenkénti áron a magyar benzinkutakon. A forgalmi engedély alapján emelt, vagy csökkentett árat fognak majd érvényesíteni a benzinkutaknál, a kasszásnak kell majd felmutatni a forgalmit - ismertette a részletet Gulyás Gergely.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az extraprofit adókkal kapcsolatban elmondta, azok a jelenlegi ágazati különadók felett kerülnek kivetésre. 

Az első ilyen ágazat a bankszektor, ahol elvonjuk az extraprofitot, és a tranzakciós illetéket kibővítjük. Ennek összege a bankszektorban 250+50 milliárd forint (extraprofit+bankadó). Ez az éves összege az elvonandó forintnak. A cél, hogy ezt a teljes összeget idén és jövőre is beszedjük. A biztosítói szektorban 50 milliárd forintot vonunk el, az energiaszektorban 300 milliárdot, ez főképp a Molt érinti, a kiskereskedelmi szektorban 60 milliárd forintot, a telekommunikációs szektor új terheinek összege 40 milliárd, a gyógyszerforgalmazóktól 20 milliárdot (ez nem érinti a kis gyógyszerforgalmazókat), a légitársaságoktól pedig 30 milliárdot vonunk el. Ezen felül a kormány kiveti a reklámadót, amelyből 15 milliárd forint bevételt várnak

 - tájékoztatott. Hozzátette, a kormány azt reméli, hogy így összesen 800 milliárd forint bevétel keletkezik. Nagy Márton arról is beszélt, hogy nem a profitot, hanem az extraprofitot veszi el a kormány, és arra számít, hogy ez nem fog átgyűrűzni a lakossági árakba. Gulyás Gergely kiemelte, semmi nem indokolja, hogy az emberek által fizetendő költségeknél megjelenjen ez az adó, hiszen itt extraprofitról van szó. Ha mégis tömegesen észleli a kormány, hogy az adót áthárítják a vállalatok a lakosságra, akkor fel fognak lépni, Gulyás ezért senkinek nem javasolja ezt.

Az árstoppokkal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, szeretnénk azokat fenntartani, de mindegyikről külön döntés születik majd június közepén. Közölte, az extraprofitot terhelő adókat már 2022-ben is be fogják szedni.

A különadók beszedése is rendeleti formában történik, és az adók nagy részénél éves összegeket szedünk be, tehát 2022-ben a teljes éves extraprofitot beszedik, annak ellenére, hogy még csak május van. A kiskereskedelemben ez úgy fog kinézni, hogy a legnagyobb árbevételű vállalatoknál magasabb, a közepes bevételeknél alacsonyabb, a legkisebb bevételű vállalatoknál pedig nem lesz magasabb különadó. Azaz gyakorlatilag a meglévő kiskereskedelmi adó kulcsát emeli meg a kormány

 - mondta Nagy Márton. Hozzátette, a kiskereskedelemben 100 milliárd bevétel felett 2,7% a jelenlegi kulcs, ez 4,1%-ra módosul, 30-100 milliárd között: 0,4% az adó ez 1%-ra emelkedik, 500 millió-30 milliárd forint közötti bevételnél pedig változatlan marad az adókulcs. 

A kormányinfón elhangzott: a két alapból 100 milliárd forint nem az extraprofit-adóból jön be, hanem lesznek egyéb tételek: emelik például a népegészségügyi adót, a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adóját, változik a cégautók adózása - ezeket a pénzügyminiszter fogja majd ismertetni hamarosan. A 900 milliárdból 800 milliárdot biztosítanak a különadók, a 100 milliárd pedig a fenti tételekből jön be.

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?