Kifakadtak a magyar kereskedők: azonnali lépéseket sürgetnek

Kifakadtak a magyar kereskedők: azonnali lépéseket sürgetnek

agrarszektor.hu
Felháborodással értesültek arról az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagvállalkozásai, hogy a döntéshozók a kiskereskedelmi adót a 100 milliárdos árbevétel feletti sávban 4,1%-ról 4,5%-ra emelték 2024-re. Közleményük szerint ez az intézkedés súlyosan veszélyezteti a családokat is, mivel a kiskereskedelmi vállalkozások képtelenek folytatni árletörő tevékenységüket.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az Országos Kereskedelmi Szövetség kemény hangú közleményt adott ki, amelyben azt követelik, hogy a kormány vezesse ki az árstopot és szüntesse meg a kiskereskedelmi adót. Mint írták, nem csak extraprofit nincs, profit sincs. A kiskereskedelmi adót 2020-ban vezették be a járványhelyzetre tekintettel. 2022-ben az extraprofit adók körében megemelték a kiskereskedelmi adót, a legfelső sávban már 4,1%-ra - írta meg a Portfolio.

Az OKSZ tagvállalkozásai közleményük szerint partneri kapcsolatra törekedtek a kormánnyal számos kérdésben, kiemelten az infláció letörése érdekében:

  • viselik az árstop brutális terheit (hiszen az előírt 2021. október 15-i áralkalmazás eleve veszteséges beszerzést jelent a feldolgozók áremelései mellett);
  • elindították június elsején az új akciós rendszert;
  • az előírtnál több termékre és számos árucikknél 10%-nál sokkal nagyobb leárazásokkal;
  • és készülnek az árfigyelő rendszer júliusi indítására is.

A kiskereskedelmi extraprofit adó kivezetésének elmaradása és megemelése azt jelenti, hogy a kiskereskedelem veszteségei tovább növekednek. Ez erőforrásokat von el az áruházláncoktól az infláció letörésére irányuló tevékenységétől. Tartalékaik nincsenek a kiskereskedelmi vállalkozásoknak. A kiskereskedelmi vállalkozások többsége veszteséges, nem hogy extraprofit, profit sincs

- írta az OKSZ.

Érthetetlen a döntés azért is, mivel Európai Tanácsi határozatba foglalt vállalás a kiskereskedelmi extraprofitadó kivezetése 2024-től az Európai Uniónál annak érdekében, hogy az EU Helyreállítási Alap forrásaihoz hozzáférjen Magyarország . Ez egyik feltétele lenne az uniós források folyósításának, de az adó kivezetése helyett azt drasztikusan emelték

- olvasható a közleményben.

Az OKSZ tagvállalkozásainak határozott követelése a teljes kiskereskedelmi adó kivezetése. Szerintük ugyanis a kiskereskedelmi kisvállalkozások tömegei is tönkrementek a kiskereskedelmi adó terhei miatt (500 millió forint árbevétel felett kötelező fizetni). Emellett szükségesnek tartják az árstop kivezetését is június 30-át követően.

Mindez elengedhetetlen feltétele a kiskereskedelem talpon maradásának, az infláció letörésére irányuló tevékenységük végzésének és a kormánnyal folytatható partnerség folytatásának

- emelte ki az OKSZ.

Hangsúlyozták: a kiskereskedelem terhei inflációnövelő hatásúak. Az OKSZ közleménye azzal zárult, hogy kezdeményezik a kormánnyal az azonnali kapcsolatfelvételt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 24. 15:32