Kifakadtak a magyar kereskedők: azonnali lépéseket sürgetnek

Kifakadtak a magyar kereskedők: azonnali lépéseket sürgetnek

agrarszektor.hu
Felháborodással értesültek arról az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagvállalkozásai, hogy a döntéshozók a kiskereskedelmi adót a 100 milliárdos árbevétel feletti sávban 4,1%-ról 4,5%-ra emelték 2024-re. Közleményük szerint ez az intézkedés súlyosan veszélyezteti a családokat is, mivel a kiskereskedelmi vállalkozások képtelenek folytatni árletörő tevékenységüket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség kemény hangú közleményt adott ki, amelyben azt követelik, hogy a kormány vezesse ki az árstopot és szüntesse meg a kiskereskedelmi adót. Mint írták, nem csak extraprofit nincs, profit sincs. A kiskereskedelmi adót 2020-ban vezették be a járványhelyzetre tekintettel. 2022-ben az extraprofit adók körében megemelték a kiskereskedelmi adót, a legfelső sávban már 4,1%-ra - írta meg a Portfolio.

Az OKSZ tagvállalkozásai közleményük szerint partneri kapcsolatra törekedtek a kormánnyal számos kérdésben, kiemelten az infláció letörése érdekében:

  • viselik az árstop brutális terheit (hiszen az előírt 2021. október 15-i áralkalmazás eleve veszteséges beszerzést jelent a feldolgozók áremelései mellett);
  • elindították június elsején az új akciós rendszert;
  • az előírtnál több termékre és számos árucikknél 10%-nál sokkal nagyobb leárazásokkal;
  • és készülnek az árfigyelő rendszer júliusi indítására is.

A kiskereskedelmi extraprofit adó kivezetésének elmaradása és megemelése azt jelenti, hogy a kiskereskedelem veszteségei tovább növekednek. Ez erőforrásokat von el az áruházláncoktól az infláció letörésére irányuló tevékenységétől. Tartalékaik nincsenek a kiskereskedelmi vállalkozásoknak. A kiskereskedelmi vállalkozások többsége veszteséges, nem hogy extraprofit, profit sincs

- írta az OKSZ.

Érthetetlen a döntés azért is, mivel Európai Tanácsi határozatba foglalt vállalás a kiskereskedelmi extraprofitadó kivezetése 2024-től az Európai Uniónál annak érdekében, hogy az EU Helyreállítási Alap forrásaihoz hozzáférjen Magyarország . Ez egyik feltétele lenne az uniós források folyósításának, de az adó kivezetése helyett azt drasztikusan emelték

- olvasható a közleményben.

Az OKSZ tagvállalkozásainak határozott követelése a teljes kiskereskedelmi adó kivezetése. Szerintük ugyanis a kiskereskedelmi kisvállalkozások tömegei is tönkrementek a kiskereskedelmi adó terhei miatt (500 millió forint árbevétel felett kötelező fizetni). Emellett szükségesnek tartják az árstop kivezetését is június 30-át követően.

Mindez elengedhetetlen feltétele a kiskereskedelem talpon maradásának, az infláció letörésére irányuló tevékenységük végzésének és a kormánnyal folytatható partnerség folytatásának

- emelte ki az OKSZ.

Hangsúlyozták: a kiskereskedelem terhei inflációnövelő hatásúak. Az OKSZ közleménye azzal zárult, hogy kezdeményezik a kormánnyal az azonnali kapcsolatfelvételt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13