Súlyos a helyzet a spanyoloknál: eldurvult az áruszállítók sztrájkja az országban

Súlyos a helyzet a spanyoloknál: eldurvult az áruszállítók sztrájkja az országban

MTI
Spanyolországban kedden is folytatódik a közúti áruszállítók sztrájkja annak ellenére, hogy a központi kormány üzemanyagár-támogatásról egyezett meg az ágazatban dolgozók többségét képviselő Közúti Áruszállítók Nemzeti Bizottságával (CNTC).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Raquel Sánchez közlekedési miniszter bejelentése szerint összesen 500 millió euró értékben biztosítanak kedvezményt a fuvarozók számára a tankoláshoz, valamint a visszatérítéses rendszert is módosítják, áttérnek havi elszámolásra a jelenlegi negyedévesről. A részletekről pénteken terveznek megállapodni az érdekképviseletekkel, a végleges javaslatot a kormány jövő keddi ülésén fogadja el és április elsején lép életbe. Carmelo González, a CNTC elnöke a tanácskozás után tartott hétfő esti sajtótájékoztatón úgy értékelte, hogy követeléseik egy részét sikerült elérni és a megállapodás hatékony árcsökkentést jelent.

A tiltakozó akció ennek ellenére folytatódik, ugyanis a sztrájkot elindító, egyéni vállalkozókat, illetve kis- és középvállalkozásokat tömörítő Platform az Áruszállítási Ágazat Védelméért nevű szakmai szervezet nem tagja a CNTC-nek, és nem vett részt a minisztériumi egyeztetéseken. Kilenc napja megkezdett munkabeszüntető akciójukat a többi közt az ukrajnai háború miatt megugró üzemanyagárak és az ágazatot érintő más nehézségek, például a tisztességtelen piaci magatartás elleni tiltakozásként hirdették meg.

A spanyol kormány szerint bojkottról van szó, nem pedig sztrájkról, amely mögött a szektor egy kisebbségi, a szélsőjobboldalhoz köthető csoportja áll, ezért nem tárgyal velük a követelésekről. Manuel Hernández, az akciót szervező platform elnöke cáfolta, hogy közük lenne a szélsőjobboldalhoz, és hangsúlyozta, hogy akciójukat mindaddig folytatják, amíg nem fogadják őket a minisztériumban. Ráadásul a tiltakozáshoz újabb szakmai szervezetek csatlakoztak keddtől, a Fenadismer, a Fetransa és a Feintra, amelyek viszont tagjai a Közúti Áruszállítók Nemzeti Bizottságának. Döntésüket az üzemanyagár-támogatás konkrétumainak hiányával indokolták.

A tiltakozók országszerte részleges, vagy teljes útlezárásokkal, fogalomlassító demonstrációkkal nehezítik a közúti áruszállítást, amelyek eredményeként a boltokban kevesebb az áru, illetve egyes termékek hiánya tapasztalható.
A spanyol sajtóban megjelent beszámolók szerint a leginkább a friss termékekből, zöldség és gyümölcsből, valamint a halakból jut el kevesebb a boltokba, miközben az elszállításra váró áru tönkremegy a raktárakban.

A hiába várt nyersanyag miatt tejfeldolgozó üzemek álltak le, a Danone tejipari nagyvállalat kedden azt közölte, hogy 24 óra múlva kénytelen lesz ideiglenesen felfüggeszteni a gyártást. Fennakadást tapasztalnak egyéb ágazatokban, például az autóiparban is, a Volkswagen-csoport navarrai gyára hétfőn egynapos munkabeszüntetést tartott az elmaradt alkatrész-utánpótlás miatt.

A tiltakozásokat több helyen kísérték erőszakos cselekmények, a sztrájkot nem követő sofőrök bántalmazásról, járműveik megrongálásáról, munkájuk akadályozásáról számoltak be. A spanyol hatóságok eddig 54 embert vettek őrizetbe és további 399 esetben indítottak eljárást. Országszerte több mint 23 ezer rendfenntartót vezényeltek ki az ellátási lánc zavartalanságának biztosítására.

Sztrájkot kezdtek a héten a spanyol halászok is. A mintegy 40 ezer tagú Halászcéhek Országos Szövetsége (FNCP) "azonnali és sürgős" intézkedéseket követel a megugrott energiaárakkal szemben, amelyek "ellehetetlenítik" a tevékenységüket. Luis Planas mezőgazdasági miniszter szerdán tárgyal az érdekképviselettel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?