Súlyos a helyzet a spanyoloknál: eldurvult az áruszállítók sztrájkja az országban

Súlyos a helyzet a spanyoloknál: eldurvult az áruszállítók sztrájkja az országban

MTI
Spanyolországban kedden is folytatódik a közúti áruszállítók sztrájkja annak ellenére, hogy a központi kormány üzemanyagár-támogatásról egyezett meg az ágazatban dolgozók többségét képviselő Közúti Áruszállítók Nemzeti Bizottságával (CNTC).

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Raquel Sánchez közlekedési miniszter bejelentése szerint összesen 500 millió euró értékben biztosítanak kedvezményt a fuvarozók számára a tankoláshoz, valamint a visszatérítéses rendszert is módosítják, áttérnek havi elszámolásra a jelenlegi negyedévesről. A részletekről pénteken terveznek megállapodni az érdekképviseletekkel, a végleges javaslatot a kormány jövő keddi ülésén fogadja el és április elsején lép életbe. Carmelo González, a CNTC elnöke a tanácskozás után tartott hétfő esti sajtótájékoztatón úgy értékelte, hogy követeléseik egy részét sikerült elérni és a megállapodás hatékony árcsökkentést jelent.

A tiltakozó akció ennek ellenére folytatódik, ugyanis a sztrájkot elindító, egyéni vállalkozókat, illetve kis- és középvállalkozásokat tömörítő Platform az Áruszállítási Ágazat Védelméért nevű szakmai szervezet nem tagja a CNTC-nek, és nem vett részt a minisztériumi egyeztetéseken. Kilenc napja megkezdett munkabeszüntető akciójukat a többi közt az ukrajnai háború miatt megugró üzemanyagárak és az ágazatot érintő más nehézségek, például a tisztességtelen piaci magatartás elleni tiltakozásként hirdették meg.

A spanyol kormány szerint bojkottról van szó, nem pedig sztrájkról, amely mögött a szektor egy kisebbségi, a szélsőjobboldalhoz köthető csoportja áll, ezért nem tárgyal velük a követelésekről. Manuel Hernández, az akciót szervező platform elnöke cáfolta, hogy közük lenne a szélsőjobboldalhoz, és hangsúlyozta, hogy akciójukat mindaddig folytatják, amíg nem fogadják őket a minisztériumban. Ráadásul a tiltakozáshoz újabb szakmai szervezetek csatlakoztak keddtől, a Fenadismer, a Fetransa és a Feintra, amelyek viszont tagjai a Közúti Áruszállítók Nemzeti Bizottságának. Döntésüket az üzemanyagár-támogatás konkrétumainak hiányával indokolták.

A tiltakozók országszerte részleges, vagy teljes útlezárásokkal, fogalomlassító demonstrációkkal nehezítik a közúti áruszállítást, amelyek eredményeként a boltokban kevesebb az áru, illetve egyes termékek hiánya tapasztalható.
A spanyol sajtóban megjelent beszámolók szerint a leginkább a friss termékekből, zöldség és gyümölcsből, valamint a halakból jut el kevesebb a boltokba, miközben az elszállításra váró áru tönkremegy a raktárakban.

A hiába várt nyersanyag miatt tejfeldolgozó üzemek álltak le, a Danone tejipari nagyvállalat kedden azt közölte, hogy 24 óra múlva kénytelen lesz ideiglenesen felfüggeszteni a gyártást. Fennakadást tapasztalnak egyéb ágazatokban, például az autóiparban is, a Volkswagen-csoport navarrai gyára hétfőn egynapos munkabeszüntetést tartott az elmaradt alkatrész-utánpótlás miatt.

A tiltakozásokat több helyen kísérték erőszakos cselekmények, a sztrájkot nem követő sofőrök bántalmazásról, járműveik megrongálásáról, munkájuk akadályozásáról számoltak be. A spanyol hatóságok eddig 54 embert vettek őrizetbe és további 399 esetben indítottak eljárást. Országszerte több mint 23 ezer rendfenntartót vezényeltek ki az ellátási lánc zavartalanságának biztosítására.

Sztrájkot kezdtek a héten a spanyol halászok is. A mintegy 40 ezer tagú Halászcéhek Országos Szövetsége (FNCP) "azonnali és sürgős" intézkedéseket követel a megugrott energiaárakkal szemben, amelyek "ellehetetlenítik" a tevékenységüket. Luis Planas mezőgazdasági miniszter szerdán tárgyal az érdekképviselettel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?