Itt a nagy bejelentés: újabb segítséget kapnak a gazdák a szárazság miatt

Itt a nagy bejelentés: újabb segítséget kapnak a gazdák a szárazság miatt

agrarszektor.hu
2022 szeptemberétől a 2023-as év végéig hitelmoratóriumot rendel el a kormány a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközhiteleire. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e a lehetőséggel. Mint kiderült, a mezőgazdasági vállalkozásokat érintő hitelmoratórium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs öt pontból álló intézkedéscsomagjának egyik eleme, amely az aszálykár hatásait igyekszik enyhíteni - olvasható a Magyar Hírlap oldalán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Molnár Dániel makroközgazdász a portálnak elmondta, hogy a többi intézkedés egyrészt adminisztratív tehercsökkentést tartalmaz, illetve pénzügyi támogatást az állattartóknak, valamint az állami öntözőművek energiaköltségeinek fedezésére. A száraz időjárás Európa jelentős részét érinti, míg Magyarországon elsősorban az Alföldet, de a Nyugat-Dunántúlon is a korábbi években megszokottnál kevesebb csapadék hullott az elmúlt hónapokban.

A szakember hangsúlyozta: az aszály visszaveti a termést, amely a jelenlegi háborús környezetben, amikor az ukrán export kiesése miatt eleve hiány van a piacokon több mezőgazdasági termékből, rendkívül kedvezőtlen helyzetet teremt. A terméshozam visszaesése pedig a mezőgazdasági vállalatok jövedelmezőségét rontja. A makroközgazdász beszélt arról is, hogy a hitellel rendelkező vállalkozások esetében ez jelentős probléma lehet, ők jellemzően azért vettek fel beruházási hitelt, hogy majd a fejlesztések révén elért magasabb jövedelemből vissza tudják azt fizetni.

Alacsonyabb jövedelmezőség mellett a törlesztés megnehezülhet, így pont azok a vállalkozások kerülhetnek csődveszélybe, amelyek a fejlesztéseik révén magasabb hatékonyságot lennének képesek elérni. A forgóeszközhitelek ellenben az alacsony tőkeellátottságot hivatottak orvosolni, amely a mezőgazdaságban a kiadások és bevételek időben eltérő teljesülése miatt okoz nehézséget - magyarázta Molnár Dániel.

A szakember többek között arra is felhívta a figyelmet, hogy a hitelmoratórium mindkét hiteltípus esetében úgy segíti a vállalatokat, hogy elhalaszthatják a törlesztést, biztosítva ezzel a működésüket, amíg a jövedelmezőségük helyre nem áll. Fontos azonban, hogy csak azok a vállalatok vegyék igénybe a moratóriumot, amelyek ténylegesen rászorulnak, különben a törlesztési időszak meghosszabbodásával kell szembenézniük - tette hozzá. Emellett Molnár Dániel szerint ki kell emelni, hogy a hitelmoratórium csak rövid távú megoldásként funkcionálhat, hosszabb távon figyelembe véve a végbemenő éghajlati változásokat szükség van egyrészről a szárazságtűrő fajták nemesítésére, illetve a hazai öntözési infrastruktúra fejlesztésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55