Kritikus helyzetben a mezőgazdaság: már csak ez segíthet a termelőkön

Kritikus helyzetben a mezőgazdaság: már csak ez segíthet a termelőkön

agrarszektor.hu
A V4-országok agrárkamarái prágai ülésükön felszólították az Európai Bizottságot a „Termőföldtől az asztalig” stratégia felülvizsgálatára. Véleményük szerint az ennek keretében tervezett intézkedések tovább nehezítenék az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőinek egyébként is kritikus helyzetét. A Visegrádi Négyek (V4) agrárkamarái - a Cseh Köztársaság Agrárkamarája, a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa, a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Szlovák Agrár- és Élelmiszeripari Kamara - 2022. szeptember 14-15-én, Prágában tartották soron következő ülésüket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A megbeszélésen elhangzott: több, egyenként is súlyos probléma - így például az EU szomszédságában dúló háború, az energiaválság, az infláció, a drasztikusan növekvő termelési költségek és az évtizedek óta nem tapasztalt aszály - együttesen érte az ágazatot, kritikus helyzetbe sodorva ezzel a gazdákat és az élelmiszeripari vállalkozásokat. Ezen kihívásokra csak egységes fellépéssel lehet megadni a helyes válaszokat - hangsúlyozták az ülést követően megfogalmazott memorandumban a V4-országok agrárkamaráinak, és hozzájuk csatlakozva Észtország, Horvátország, Litvánia és Románia szakmai szervezeteinek képviselői - írja a NAK közleményében. Az ülés résztvevői felhívták a figyelmet arra, hogy az egyébként is rendkívül nehéz helyzetet tovább súlyosbítanák az Európai Zöld Megállapodás keretében tervezett intézkedések, egyebek mellett a növényvédőszer-használat csökkentése.

EZ IS ÉRDEKELHET

A V4-országok agrárkamarái ezért elutasítanak minden olyan elképzelést, amely az uniós átlag alatti növényvédőszer-felhasználással rendelkező tagállomokban ezen szerek alkalmazásának további mérséklését írnák elő. Továbbá felszólították az Európai Bizottságot a „Termőföldtől az asztalig” stratégia célkitűzéseinek felülvizsgálatára, mivel azok megvalósítása jelentősen csökkentené az uniós agrár- és élelmiszergazdaság szereplőinek versenyképességét. A visegrádi országok agrárkamaráinak képviselői szerint lépéseket kell tenni az ukrán mezőgazdasági termékek harmadik országokba történő eljutását gátló logisztikai problémák felszámolása érdekében. Emellett szorgalmazták, hogy az EU segítse a gazdálkodók energia-önellátásának megteremtését, különös tekintettel a megújuló energiaforrások támogatására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?