Csak így lehet igazán nagy sikereket elérni a magyar agráriumban: íme, a titok

Csak így lehet igazán nagy sikereket elérni a magyar agráriumban: íme, a titok

agrarszektor.hu
A gazdaság szereplői közötti párbeszédre mindig szükség van, a jelenlegi rendkívüli helyzetben azonban különösen felértékelődött a jó gyakorlatok, a tapasztalatok egymással történő megosztása - hangsúlyozta Feldman Zsolt a IV. Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferencián. A Jászsági Menedzser Klub Egyesület az idén „Fókuszban az élelmiszer” címmel hirdette meg idei tanácskozását, jelezve ezzel is a mezőgazdaság, az élelmiszeripar kiemelkedő fontosságát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára előadásában kifejtette: a klímaváltozás, az orosz-ukrán háború, a szankciós politika okozta energiaválság és a fogyasztói társadalom fenntarthatósági elvárásai okozta összetett helyzetben a gazdaság szereplőinek elemi érdeke, hogy a talpon maradás érdekében információt cseréljenek, megosszák egymással tapasztalataikat. A kormányzati lépések segítséget és lehetőséget nyújtanak e problémák kezelésében - írja az AM közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Feldman Zsolt kulcsfontosságúnak nevezte a mezőgazdasági termelés és a kapcsolódó élelmiszergyártás biztonságának fenntartását. Ebben rövidtávon legfontosabb a likviditás biztosítása és az energiaválság kezelése. A gazdálkodók drasztikus termelési költségnövekedésén segít a hitelmoratórium és a rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatás elindítása. Az energiahelyzet kezelését pedig többek között a kis- és közepes vállalkozások számára hamarosan induló feldolgozóipari energiaköltség támogatási program segíti - mondta. Az államtitkár emlékeztetett: az Agrárminisztérium 2021-ben indította el a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot, amelynek segítségével több ezer mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás kezdett felújításba, bővítésbe, technológiai megújításba.

EZ IS ÉRDEKELHET

Százmilliárd forintos nagyságrendű odaítélt támogatás érkezett az élelmiszeriparhoz, állattartáshoz vagy éppen a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódóan, a mostani költség- és kamatkörnyezet ellenére is fontos, hogy közülük minél több megvalósuljon. Látszik, hogy azok a vállalkozások, amelyek a termelési hatékonyságot és energetikai hatékonyságot megvalósító fejlesztéseiket véghez tudták vinni, vagy ezeket a beruházásokat most még be tudják fejezni, komoly versenyelőnyre tesznek szert. Feldman Zsolt a termelésbiztonság és a fenntarthatósági szempontok egyensúlyára is felhívta a figyelmet, mint mondta, egyszerre biztonságos és fenntartható élelmiszertermelésre van szüksége mind a magyar, mind az európai fogyasztóknak, ezért nem reálisak azok a hangok, amelyek - elsősorban Európa nyugati felén - a mezőgazdasági termelést szinte már csak környezeti problémaként kezelik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31