2023. március 25. szombat Irén, Írisz

Komoly változások jönnek a magyar mezőgazdaságban: ez vár a gazdákra

agrarszektor.hu
A korábbi évekhez képest az agrárágazatban összehasonlíthatatlanul felerősödött a hatékonysági és árverseny, a megoldásokhoz a tudománynak éppúgy, mint a szabályozói oldalnak segítséget kell adnia a termelőknek, kereskedőknek - fogalmazott Feldman Zsolt Keszthelyen, a LXIII. Georgikon Napok plenáris ülésé. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszélt a mezőgazdasági termelés több évszázados hagyományait is megváltoztató új fogyasztói, környezetvédelmi igényekről.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Mint fogalmazott, ma a mezőgazdaságban a versenyképesség, a jobb jövedelemtermelő képesség mellett a technológiai fejlődésnek, a fenntartható környezeti elvárásoknak is meg kell felelni. Az agrártárca a "Megújuló vidék, megújuló mezőgazdaság" programjával igyekszik a termelőknek a váltáshoz segítséget adni, amelyben a leghangsúlyosabb elem a technológiai megújulása - olvasható az Agrárminisztérium közleményében. A korábbi évekhez képest egyre szélesebb skálán mozog az élelmiszer iránti fogyasztói igény.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miközben a széles tömegeket el kell látni megfizethető élelmiszerrel, és megjelentek a termeléssel kapcsolatos egyre szigorúbb fenntarthatósági, élelmiszerbiztonsági, valamint állatjóléti követelmények, aközben nő az ökológiai gazdálkodásból származó és a különböző funkcionális, azaz egészségmegtartó tulajdonságokkal felruházott élelmiszerek iráni kereslet. Azaz egyszerre 3-4 trendnek is meg kell felelniük a termelőknek, ehhez pedig piaci ismeret, termelési rugalmasság, tehát alkalmazkodási képesség kell. Feldman Zsolt említést tett az elmúlt másfél év fogyasztói szokásának változásáról, amikoris például előtérbe került az egészséges táplálkozás igénye és jelentősen bővült az online kereskedelem. De az utóbbi évek trendjébe illik a tápanyagjelölés, a nyomonkövetés, az állatjólét figyelembe vétele iránti növekvő igény is. Ennek az elvárásnak fontos eleget tenni, hiszen a megtermelt élelmiszer jelentős része Nyugat-európában talál gazdára, ahol a fenntartható gazdálkodásból származást dokumentálni kell.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az államtitkár a felsoroltakon felül szólt a klímaváltozás által kikényszerített alkalmazkodás kényszeréről. Mint mondta, a tudományos szakma segítségére is szükség van ahhoz, hogy például a vegetációs időszak megváltozásához, vagy a klímasemlegesség eléréséhez biztosítson a mezőgazdaság számára használható szakmai, tudományos hátteret. Jó példaként említette azt a tudományos eredményt, amellyel sikerült elérni, hogy a hazánkat 2030-ig eredetileg 40 százalékos ammóniakibocsátás-csökkentésre kötelező uniós elvárást 32 százalékra módosította. Feldman Zsolt hangsúlyozta: fontos, hogy a mezőgazdasági termelésről kialakított képnek ne elszenvedői, hanem alakítói legyünk, ezért minél több emberrel meg kell ismertetni az agrárium valóságát, fel kell tárni, hogy milyen tradíció, innováció, emberi munka van mögötte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?