Letarolhatja Európát a rovarfehérje-őrület: ehhez jobb lesz hozzászokni

Letarolhatja Európát a rovarfehérje-őrület: ehhez jobb lesz hozzászokni

agrarszektor.hu
A fenntartható étrend előfutárai lehetnek az ízeltlábúak, amelyek kifogyhatatlan fehérje- és vitaminforrást szolgáltatnak. A séfek az európai szemnek ízlésesen tálalva csempészik bele a menübe az egyelőre még szokatlan hozzávalókat. A tápanyagban gazdag fogások egészségtudatosak és kulináris élményt nyújtanak. Alternatívát nyújthatnak többek között a növényi fehérjék, valamint a laborhúsok, és egyre inkább előtérbe kerülnek a rovarok mint autentikus fehérjeforrások.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A világ népessége a jelenlegi 7,7 milliárdról 9,7 milliárdra növekszik 2050-re az ENSZ előrejelzése szerint. A pandémia és a túlfogyasztás már így is megtépázta az élelmiszer-ellátást, a következő évtizedekben emiatt is még nagyobb kihívás lesz az emberek élelmezése. A rovaroknak van még egy különleges képességük is: bizonyos fajok UV-B fény hatására képesek D3-vitamint szintetizálni - írja a Világgazdaság. Ázsiában, Afrikában, Dél- és Közép-Amerika egyes részein már elterjedt a tücskök, bogarak, sáskák és akár a csótányok fogyasztása is, ám az európaiak még csak most kezdik felfedezni a bennük rejlő lehetőségeket. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

Aki ódzkodik ezektől az élőlényektől, talán nem is sejti, hogy a hétköznapi életünk során észrevétlenül is fogyasztjuk őket, például az E-120 színezékkel - amely sok élelmiszerben megtalálható, húskészítményekben, italokban vagy a reggeli gyümölcsös joghurtunkban - a bíbortetű kivonatát. Az állatok legnépesebb és leggyorsabban szaporodó osztályához egyébként több mint egymillió faj tartozik, közülük kétezer bizonyítottan ehető, így bőven van kínálat és utánpótlás, hiszen úgyszólván kiapadhatatlan táplálékforrást biztosíthatnak, és a kutatások tovább folynak. A megfelelő körülmények között tenyésztett és feldolgozott rovarok beépítése az étrendbe egészséges, glutén- és laktózmentes, cukorbetegek és diétázók is fogyaszthatják

Mint kiderült, kiváló hozzávalók például a palacsintatésztához, a desszertekhez, de ropogós chips is készíthető belőlük, és még a szendvicsünkben is jól elhelyezhetők - ha úgy tetszik, egy kis saláta kíséretében. A szakértők a tapasztalati úton történő megismertetésben hisznek. Már többen megkedvelték a bogaras menüket azok közül is, akik elsőre idegenkedtek tőle. A gyerekek a legnyitottabbak, ezért valószínű, hogy a jövő generációjának már természetes lesz a rovarok fogyasztása, mint ahogyan egyes ázsiai régiókban is nyalóka helyett apró rovarokat tűznek pálcikára nassolnivaló gyanánt. A sütés-főzés során 10 százalékos arányban érdemes használni a rovarokat, de itt fontos megjegyezni, hogy ezek általában szárított, őrölt formában kerülnek bele a különböző ételekbe. Nem érezni semmilyen mellékízt vagy kellemetlen illatot, kifejezetten ízletesek a menük. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A szárnyakat és a lábakat jellemzően eltávolítják, hogy ne legyenek zavarók. A tankonyhában használt hozzávalók illata leginkább a mákhoz és a kakaóhoz, állaguk pedig a kávézacchoz hasonlított. A sós ételek íze a tenger gyümölcseire emlékeztetnek, az édességeket pedig csokoládéval és karamellel bolondítják meg.  A rovarok alkalmazása az élelmiszer-, a gyógyszer-, a kozmetikai és a vegyiparban is számottevő. Mellettük szól az ökológiai lábnyom és a káros környezeti hatások mérséklése, valamint a költséghatékonyság is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?