Megemlékeztek a magyar mezőgazdaság egyik legkiemelkedőbb alakjáról

Megemlékeztek a magyar mezőgazdaság egyik legkiemelkedőbb alakjáról

agrarszektor.hu
2022. november 4-én Nádudvaron, a KITE Zrt. központi épületében ünnepélyes keretek között leplezték le Szabó István mellszobrát. A megemlékezés célja a karizmatikus vezető szellemi örökségének ápolása és a KITE stabil értékrendjének továbbadása a fiatalabb generációknak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kisparaszti családból származó Szabó István vezetői rátermettsége korán megmutatkozott, mindössze 28 éves volt, amikor 1952 szeptemberében a Vörös Csillag Termelőszövetkezet elnökévé választották. Ezt a tisztséget 38 éven keresztül eredményesen töltötte be. Tagadhatatlan, hogy benne tisztelhetjük a magyar mezőgazdaság fejlesztéséért dolgozók közül az egyik leginnovatívabb és legfáradhatatlanabb személyiséget. Tevékenységéért több magas állami elismerésben is részesült - írja a KITE közleményében. Szabó Istvánnak meghatározó szerepe volt az 1972 végén, kilenc termelőszövetkezet részvételével alapított Kukorica- és Iparinövény Termesztési Együttműködés létrehozásában.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az együttműködés újító szellemiségét jellemzi, hogy az akkori társadalmi-gazdasági viszonyok között ez volt az első alulról szerveződő társulás, amely nonprofit szervezetként taggazdaságainak a KITE-vel való szakmai és fejlesztési együttműködését tűzte ki céljául. Az elképzelés helyességét az együttműködésben résztvevő szövetkezetek számának korai gyors növekedése, valamint a KITE 50 év alatt elért eredményei bizonyítják. Megnyitó beszédében Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója megemlékezett a Szabó István egész életútját meghatározó életfilozófiáról, amely köztiszteletben álló személlyé tette. Azt vallotta, hogy minden körülmények között maradjunk meg embernek, és elveinek érvényt is szerzett a gyakorlatban.

Ez vezette a példa értékű technológiák bevezetése és elterjesztése során, melynek eredményeként javult a magyar mezőgazdaság hatékonysága. Eszményei megnyilvánultak a Nádudvar városi rangra emeléséért tett erőfeszítéseiben is, ami „mindenki Pista bácsija” másik szívügye volt és megvalósulása az itt élő emberek életkörülményeit jelentős mértékben javította. A KITE kollektívája hálás Szabó István örökségéért, azért, hogy a KITE ma nemcsak Magyarország legnagyobb, leginnovatívabb és legkomplexebb horizontális integrációja, de az egyetlen, az alapítók elveit mai napig valló, a szakmaiságot és a mezőgazdaság fejlesztését zászlóján hordozó termelési rendszere.

EZ IS ÉRDEKELHET

Guba Sándor, a KITE Igazgatóságának elnöke személyes hangvételű beszédében idézte fel Szabó Istvánhoz fűződő emberi és szakmai kapcsolatát és a munkával töltött közös évek során megismert segítőkész, karizmatikus vezető személyiségét. Arra emlékeztette a hallgatóságát, hogy valahányszor elmennek Pista bácsi szobra előtt, úgy gondoljanak rá, mint a szakmáját és másokat tisztelő, együttérző és önzetlen emberre. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, valamint Dr. Nagy István agrárminiszter is. Jakab István visszaemlékezésében felidézte, hogy Szabó István milyen nyitottsággal fordult a fiatal szakemberek irányába, ami megismerkedésük után neki is életfilozófiájává vált. Az agrárminiszter kiemelte, Szabó István életműve két kardinális pont köré rendeződik: az egyik az ember, a gazda, aki műveli a földet, a másik a technológia, a tudás, a szemlélet, ami a műveléshez kell. A kettő együtt a siker kulcsa, a KITE Zrt. ezt a szemléletet viszi tovább.

Dr. Csányi Sándor, a KITE Zrt. tulajdonosa, az OTP elnök-vezérigazgatója pohárköszöntővel üdvözölte a megjelenteket. Köszöntőjében kiemelte, hogy Szabó István puszta megjelenése is tiszteletet parancsoló, tapasztalata és filozófiája pedig példamutató és egyedülálló volt. Színvonalas örökséget hagyott hátra, páratlan erőt képviselve a magyar mezőgazdaságban. Idő előtt ismerte fel a korszerű technológia jelentőségét, és ezért lehet a KITE még ma is, ahogy az volt a múltban is, egy jövőbe mutató vállalat. Szabó István bronz mellszobrának alkotója Solti András szobrászművész. A megemlékezésen részt vettek Szabó István családtagjai is. Az ünnepség záró akkordjaként elhangzott Szabó István kedvenc verse Hegedűs D. Géza színművész előadásában.

Címlapkép forrása: KITE Zrt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?