Megjöttek a friss számok: durva, ami a termelői árakkal történt Magyarországon

Megjöttek a friss számok: durva, ami a termelői árakkal történt Magyarországon

MTI
Novemberben az előző havihoz képest csökkentek a termelői árak az euróövezetben, éves összevetésben pedig lassult az árak növekedése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki közlése szerint. Az energiaárak novemberben több mint 50 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Novemberben a várakozásoknak megfelelően 0,9 százalékkal csökkentek a termelői árak az euróövezetben az előző havihoz képest, amkor 3 százalékos esést regisztráltak. A havi bázison bekövetkezett csökkenéssel párhuzamosan mérséklődött az éves áremelkedés mértéke is: a várt 27,5 százalék helyett 27,1 százalékkal haladták meg a novemberi termelői árak az egy évvel korábbit az euróövezetben. Októberben 30,5 százalékkal, szeptemberben 41,9 százalékkal, augusztusban pedig még 43,4 százalékkal álltak az egy évvel korábbi felett a termelői árak az euróövezetben, ami történelmi csúcs volt.

Az energiaárak havi bázison 2,2 százalékkal csökkentek novemberben az októberi 7,4 százalékos havi esést követően. Novemberben az energiaárak 55,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, míg októberben 64,9 százalékkal, szeptemberben 108,0 százalékkal, augusztusban 117,3 százalékkal álltak magasabban. Energia nélkül a termelői árnövekedés 13,1 százalékra mérséklődött novemberben az októberi 14 százalékról az euróövezetben.

Az Európai Unióban a termelői árak az előző havihoz képest 0,9 százalékkal csökkentek novemberben, míg októberben nagyobb, 2,6 százalékos csökkenést mértek. Az egy évvel korábbit novemberben 27,4 százalékkal haladták meg a termelői árak az októberi 31,1 százalék után. Az energiaárak havi bázison 1,9 százalékkal csökkentek novemberben az EU-ban, az októberi 6,9 százalék esés után. Az egy évvel korábbit 56 százalékkal haladták meg az energiaárak novemberben az EU-ban, míg októberben 66,3 százalékkal. Energiaárak nélkül 13,6 százalékkal emelkedtek októberben a termelői árak az EU-ban éves szinten a szeptemberi 14,5 százalék után.

Novemberben havi szinten a legnagyobb mértékben Bulgáriában csökkentek a termelői árak, 12,6 százalékkal, illetve Szlovákiában 11,6 százalékkal és Görögországban 6 százalékkal. A legnagyobb növekedést Olaszországban (+3,3 százalék), Svédországban (+2,7 százalék) és Írországban (+2,4 százalék) jegyezték fel. Novemberben éves összevetésben Magyarországon nőttek a legjelentősebben a termelői árak, 63,5 százalékkal, majd Lettországban 51,2 százalékkal és Romániában 44,8 százalékkal. Az EU-ban egyedül Írországban csökkentek a termelői árak éves szinten, 13 százalékkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?