Nem árt résen lenni: komoly támogatást kaphatnak most ezek a magyar gazdák

Nem árt résen lenni: komoly támogatást kaphatnak most ezek a magyar gazdák

agrarszektor.hu
A magyar agrárium elismertsége talán soha nem volt olyan jó, mint jelenleg - jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára Nagymágocson. A politikus szerint az ágazat az elmúlt 10-12 évben sikeresen talpra tudott állni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Farkas Sándor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Csongrád-Csanád vármegyei szervezete által rendezett fórumon azt mondta, az elmúlt évtizedben a magyar mezőgazdaság kiemelt stratégiai ágazattá vált, minden nehézség ellenére képes volt a megfelelő mennyiségű és minőségű, biztonságos élelmiszer előállítására. Egy nehéz időszak után a magyar mezőgazdaság az elmúlt 10-12 évben ismét talpra állt, a támogatáspolitika pedig lehetővé teszi, hogy a megálmodott fejlesztések megvalósuljanak - szögezte le az államtitkár, hangsúlyozva, hogy a magyar agrárium 2030-ra nagyon közel kerülhet vagy akár utol is érheti a fejlett mezőgazdasággal rendelkező nyugat-európai országokat.

A politikus kitért arra, hogy az inputanyag árak az elmúlt időszakban "szinte elviselhetetlen mértékben" emelkedtek. A közelmúltban azonban a földgázárak mérséklődése nyomán csökkenésnek indultak a műtrágyaárak, ám úgy vélte, nem valószínű, hogy visszatérnek a háború előtti szintre. Farkas Sándor kiemelte, hogy a hazai gabonapiac az ukrán gabona behozatala következtében teljesen hektikussá vált, a helyzet kezelésére azonban - több keleti tagország kérése ellenére - nem kapunk uniós támogatást. A minőségi problémákat az ellenőrzés erősítésével igyekszik orvosolni a kormányzat - közölte Farkas Sándor.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kifejtette: az új agrártámogatási rendszer szabályait úgy igyekeztek meghatározni, hogy a magyar adottságokhoz illeszkedve legkönnyebben teljesíthetők legyenek az uniós előírások. 2027-ig mintegy 5300 milliárd forint közvetlen mezőgazdasági támogatást kaphatnak a magyar gazdálkodók, ezek elnyeréséhez azonban a korábbinál sokkal erősebb zöld feltételeket kell teljesíteni. Ezek a zöld előírások az összes uniós forrással rendelkező területalapú és állattartáshoz kapcsolódó támogatás mögött megjelennek - hangsúlyozta az államtitkár, példaként említve, hogy az őszi, nyári betakarítású kultúrák után a talajborítást fenn kell tartani.

Előírás - a 10 hektár alatti termelőket, az ökológiai gazdálkodókat, a döntő arányban gyepen gazdálkodókat leszámítva - a kötelező vetésváltás is a szántóterületeken. Minden évben, minden mezőgazdasági parcella egyharmadán - a hibridkukorica vetőmagjának előállítását kivéve - új növényt kell termeszteni. A szabályosan lebonyolított másodvetés azonban feloldja ezt a kötelezettséget - tudatta az államtitkár. Feldman Zsolt hozzátette: az idei évre az orosz-ukrán háború miatt ez alól az előírás alól átmeneti mentességet kaptak a termelők, ennek ellenére vannak olyan kultúrák, melyek egymás utáni termesztése - elsősorban növényegészségügyi okokból - tilos.

A gazdálkodóknak - a parlagot is beleértve - a szántóterületek 4%-át nem termő területként kell kezelniük, bizonyos feltételek teljesítése esetén ez az arány 3%-ra mérsékelhető - közölte a politikus. Az uniós szabályok változását kihasználva több területtípus bevonható a támogatható körbe, így a biodiverzitás szempontjából értékes vizenyős területek vagy a széleróziót mérséklő fás szegélyek - mondta Feldman Zsolt.

A területalapú alaptámogatás 147 euró körül alakul hektáronként, melyet az 1200 hektár alatti gazdálkodók esetén újraelosztó támogatás egészít ki. Ennek mértéke 10 hektárig 80 euró/hektár, 11-150 hektárig 40 euró/hektár lesz várhatóan - ismertette az államtitkár. Az agroökológiai program minden gazdálkodó számára elérhető. A termelők a szántó, gyep és ültetvény esetében is minden évben dönthetnek úgy, hogy a választhat jó gyakorlatokat teljesítve igénylik-e a 80 euró/hektár támogatást - jelezte Feldman Zsolt, aki azt is elmondta, hogy a fiatal gazda támogatás hektáronként 157 euróra emelkedik, a támogatható terület nagysága 300 hektárra növekszik a jelenlegi 90-ről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?