Több mint egymilliárd forintot kapott a MATE és a Nébih: erre költik a pénzt

Több mint egymilliárd forintot kapott a MATE és a Nébih: erre költik a pénzt

agrarszektor.hu
Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztése céljából nyert számottevő, 1,2 milliárd forint pályázati forrást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Nemzeti Laboratórium programjában. A 2022-2.1.1-NL-2022-00006 azonosító számú projekt részeként többek között mobil vizsgálólaboratóriumokat fejlesztenek, továbbá létrejön egy országos talajtani adatbázis, mely hazai talajspektrális könyvtárral is kiegészül. A fejlesztések egyaránt segítségére lesznek a gazdálkodóknak, a laboratóriumoknak és a közigazgatási szereplőknek.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium a talaj és a hozzá kapcsolódó környezetállapot megőrzését és javítását tűzte ki céljául. A Nébih fő talajvédelmi törekvése, hogy közelebb hozza egymáshoz a gazdálkodók talajművelési szokásait és az agrártudományos ágazatban elért fejlesztéseket, továbbá, hogy segítse a talaj romlásának mérséklését. A hivatal létrehozta a magyarországi talajlaboratóriumok vizsgálati eredményeit összesítő Nemzeti Talajtani Adatbázist, amely kiegészül egy hazai talajspektrális könyvtárral. A rendszer a talajok termékenységét, funkcióit, valamint a térbeli kiterjedését célzó kutatásoknak biztosít hátteret - írja a Nébih.

EZ IS ÉRDEKELHET

Emellett az adatbázis a folyamatosan bővülő adatok révén a gazdálkodókat és a közigazgatási szerveket is segíti abban, hogy talajvédelmi feladataikat kiegészítő anyagi vagy adminisztratív terhek nélkül elvégezhessék. A fejlesztés első ütemében elkészült az adatok beküldésére szolgáló webszerviz szolgáltatás, melynek köszönhetően a talajvizsgálati adatok több mint fele automatizáltan gyűjthető. A második ütemben - előreláthatólag 2023. második félévétől - a Nébih elérhetővé teszi a manuális adatszolgáltatást biztosító online felületet az interfészes kapcsolattal nem rendelkező vizsgálóhelyek számára. Az Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium projekt részeként három szakmai területet lefedő mobil vizsgálólaboratóriumot is kialakít a MATE.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ennek során mobil talajlaboratórium, a tüzelőberendezések és a gázmotoros technológiák légszennyező anyag kibocsátásának vizsgálatára alkalmas emissziós mobil laboratórium, valamint növényvédőgépek vizsgálatára alkalmas mobil laboratórium létrehozására kerül sor. A projekt részeként kialakítanak egy szerves mikroszennyező-analitikai laboratóriumot is, mely kiegészül a vizsgálati módszertan fejlesztésével. A program fő felelőse a Nébih, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), a fejlesztés az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. (AKI) szakmai támogatásával valósul meg. Az 1 215 200 080 forint támogatási forrású projekt előreláthatólag a 2023. év végén zárul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?