Extra Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!
Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.
Nemcsak az élelmiszer-biztonságot, hanem a hazai gazdaságot is nagy kihívás elé állítja a ragadós száj- és körömfájás járvány, amelynek kezelése során nagy szükség van gyorsan reagáló hatósági és magánlaboratóriumokra egyaránt, hogy az ellátást, a termékek piacát biztosítani tudjuk - mondta el Tóthné Lippai Edit, a Nébih elnökhelyettese a 2025. április 2-án és 3-án az Aquaworld Resort Budapest Hotel rendezvényközpontjában, Nagy István agrárminiszter fővédnökségével megrendezett jubileumi, az idén 30 éves Hungalimentaria konferencián. A klímaváltozás okozta új kihívások kapcsán a szakember felhívta a figyelmet a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma betegségre, illetve az aflatoxinokra, kiemelve, hogy a mikotoxinos kukoricát sikerült a bioüzemanyag-előállítás irányába terelni, és elérni, hogy a megtermelt kukorica negyedét kitevő, takarmány célra sem alkalmas tételek kikerüljenek az élelmiszerláncból.
Nagy Attila, a Nébih Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratórium Igazgatóságának igazgatója kiemelte, hogy 2024-ben a hivatal szakemberei 87514 mintából 263750 vizsgálatot végeztek, amelyek eredményeiről rendszeresen tájékoztatták a szélesebb közvéleményt is. Az átfogó kommunikáció eredményeként a lakosság ma már sokkal megértőbben, pozitívabban fogadja többek között az önkéntes termékvisszahívások híreit, ez utóbbiak egyre kevésbé vetnek rossz fényt a gyártókra, forgalmazókra.
Az élelmiszer-biztonság szempontjából kiemelten fontos európai kihívásnak nevezte a mézhamisítást, amellyel külön EU-s munkacsoport foglalkozik, az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok vizsgálatát, az ásványianyag-eredetű (MOSH-MOAH) szennyeződéseket és a mikroműanyagok jelenlétét az élelmiszerekben, az örök életűnek is nevezett PFA-vegyületek problémáját, illetve a különböző adalékanyagok megfelelő kezelését. Az önellenőrzésre épülő európai élelmiszerbiztonsági rendszer működéséből fakadóan a hatósági ellenőrző vizsgálatoknál jóval magasabb az a vizsgálati szám, amelyet a hazai élelmiszerlaborok végeznek el a piaci szereplők számára, az Eurofins Food and Feed Testing Hungary gyulai és budapesti laboratóriumaiban például évente 800-900 ezret - mondta el Ábrahám Csaba, a szervezet ügyvezetője.