2023. szeptember 22. péntek Móric
Áll a bál Szlovéniában: kifakadtak a gazdák, rengetegen vonultak az utcára

Áll a bál Szlovéniában: kifakadtak a gazdák, rengetegen vonultak az utcára

MTI
Az ország minden tájáról érkeztek gazdák Ljubljanába, hogy tiltakozzanak a kormány környezetvédelmi és egyéb korlátozó intézkedései ellen. Úgy vélik, szinte lehetetlenné teszik a gazdálkodást Szlovéniában - közölte a szlovén közszolgálati televízió.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

"Elegünk van" - mondta Anton Medved szakszervezeti képviselő a nagygyűlésen részt vevő több ezer gazda nevében. Bár a rendőrség még nem adott tájékoztatást a tüntetők számáról, korábban azt mondták: 2000-3000 gazdálkodóra számítanak a fővárosban. Medved, a Szlovén Gazdák Szakszervezetének vezetője ugyanakkor több ezer tüntetőről, valamint legalább 1500 traktorról beszélt - amelyek a Ljubljana külvárosában lévő gyülekezési pontokon várakoztak, de néhány a parlament épülete mellett és a város környékén is elhaladt, jelentős fennakadásokat okozva a közlekedésben.

A gazda király a földjén. Amikor egy gazda tiltakozik, már vérzik az ország

- mondta Medved, jelezve, hogy a gazdák szakszervezete a mezőgazdaság érdekében tevékenykedő más civil szervezetekkel együtt azért tiltakozik, mert már elviselhetetlen a helyzet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Itt a környezetvédelmi korlátozásokat, az adóterheket és az ésszerűtlen jogszabályokat említette, amelyeket szerinte "néhány szélsőséges környezetvédő írt, távol a gazdaságoktól". A gyűlés a március 24-i tiltakozás folytatása, amely után munkacsoportot jött létre a kormánnyal. A gazdák azonban két hét után elálltak a tárgyalásoktól, és újabb megmozdulást, valamint szükség esetén az akciók fokozását jelentették be. Ezt azzal magyarázták, hogy a tárgyalások nem hoztak előrelépést, az állatvédelmi törvény módosítási javaslata pedig, amely a tenyésztők számára állatvédelmi tanácsadókat ír elő, jelentette az utolsó cseppet a pohárban. A gazdák fő követelései között szerepel az új környezetvédelmi szabályok kiigazítása, a Natura 2000 védett területekre vonatkozó előírások felülvizsgálata, az új adók mellőzése, valamint a közvetlen támogatások inflációhoz igazítása.

Borut Florjancic, a Szlovén Szövetkezetek Szövetségének vezetője úgy vélte: Szlovéniában nem lesz élelmezésbiztonság, ha a mezőgazdasági földeket nem védik meg. Felszólalásában arról beszélt, hogy "a szlovén tisztviselők - akik átláthatatlanul és önkényesen döntenek, vakon bólogatva a brüsszeli hivatalokból érkező követelésekre - megfosztják a szlovén gazdákat a helyüktől a világban, családjaikat a jövőtől, a szlovén természetet az őrzőjétől, a szlovén polgárokat pedig a saját termesztésű élelmiszerektől". Irena Sinko mezőgazdasági miniszter szerint a gazdáknak joguk van tiltakozni, de úgy vélte, hogy a május elsejei ünnepek után várható tárgyalásokon a minisztérium által elküldött javaslatok alapján sikerül megegyezésre jutni. A miniszter továbbá visszautasította azokat az állításokat, hogy az állattenyésztők istállóit és udvarait állatvédelmi tanácsadók látogatnák a jövőben. Sinko szerint ők csak figyelmeztetnék a konkrét panaszokra az ellenőröket, akik pedig hatáskörüknek megfelelően járnának el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?