2023. szeptember 26. kedd Jusztina
Aggasztó dolog történik rengeteg élelmiszerrel az EU-ban: nincs mese, lépni kell

Aggasztó dolog történik rengeteg élelmiszerrel az EU-ban: nincs mese, lépni kell

agrarszektor.hu
Bár egészen jelentős különbségek tapasztalhatóak az Európai Unió tagországaiban, összességében még mindig azt lehet mondani, hogy túl sok élelmiszer kerül a kukákba. Ez a pazarlás több szempontból is óriási felelőtlenségnek minősül, ugyanakkor arányaiban leginkább a háztartások gondatlansága mutatkozik meg a számok mögött.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az élelmiszer-pazarlás egyre komolyabb, globális szinten jelentős probléma napjainkban. Veszélyét az adja, hogy növeli az ellátás bizonytalanságát, ezzel pedig hozzájárul az éhezés és az alultápláltság növekedéséhez. Emellett a feleslegesen megtermelt élelmiszerek környezeti terhe hozzájárul az éghajlatváltozáshoz is, fokozza a túlzott vízfelhasználással összefüggő kockázatokat - írta meg a Magyar Nemzet. Az élelmiszer előállításához értékes erőforrások felhasználása szükséges, így magas a tevékenység ökológiai lábnyoma.

A termesztés, betakarítás, szállítás, előállítás, csomagolás, tárolás, kereskedelem, előkészítés mind energiaigényes folyamatok. Ezt az energiát pazaroljuk el a feleslegesen előállított, majd kidobott élelmiszerek esetében. Ennek kiküszöbölésére sokféle megoldás létezik, amelyek közül a leghatékonyabb és a legegyszerűbb a pazarlás megelőzése. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egy elemzése arra is felhívja a figyelmet, hogy az élelmiszerek pazarlásán belül meg lehet különböztetni elkerülhető, nem elkerülhető és potenciálisan elkerülhető hulladékokat. 

  • A legelső pont arra utal, hogy eredendően emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel kerül a kukába. Például megromlott joghurt, összefonnyadt egész gyümölcs, kidobott készétel. Ha ez megtörténik, az általában emberi gondatlanság eredménye. Ez nevezhető valójában pazarlásnak.
  • A második pont az emberi fogyasztásra nem alkalmas állati vagy növényi eredetű úgynevezett élelmiszerrészeket érinti. Ilyen például a tojáshéj, a csont vagy éppen a banánhéj. Ilyen hulladékok szükségszerűen keletkeznek az élelmiszerláncban.
  • Végezetül: potenciálisan elkerülhető élelmiszer-hulladékról akkor lehet beszélni az emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel esetében, amikor egészségügyi okokból (például rágási képesség romlása) vagy egyéni ízlés miatt kerül kukába például a csirkebőr vagy a kenyérhéj.

Élelmiszer-hulladék az élelmiszerlánc minden pontján keletkezik, az elsődleges termelésnél, a feldolgozás és a gyártás során, a kereskedelem és egyéb forgalmazás területén. Továbbá az éttermek és étkezési szolgáltatások tevékenysége során és végül a háztartásokban. A KSH összegzése azt is megállapította, hogy arányaiban a háztartásokban keletkezik a legnagyobb része a szóban forgó hulladéknak.

Az Európai Unióban 2020-ban ez az arány 55%-os volt, amely fejenként, átlagosan 70 kilogramm élelmiszert jelent. Magyarországon ennél is nagyobb, 70% körüli a háztartások részaránya a teljes élelmiszer-hulladék képződéséből. A teljes élelmiszer-hulladék több mint 20%-a a feldolgozás és a gyártás során keletkezik, és az elsődleges termelés felel a legkevesebb veszteségért.

Az elemzés arra is rávilágít, hogy Európai Unió országaiban 2020-ban egy főre vetítve átlagosan 127 kilogramm élelmiszer veszett kárba. Az egyes országok között azonban jelentősek a különbségek. A legtöbb élelmiszer-hulladék (fejenként 397 kilogramm) Cipruson keletkezett. Ezt az országot követi Dánia, Görögország és Portugália, fejenként kétszáz kilogramm körüli értékkel. A legalacsonyabb élelmiszerhulladék-értéket Szlovéniában és Horvátországban mérték, kevesebb mint 20%-át Ciprus adatának. Magyarország élelmiszerhulladék-adata (93 kilogramm/fő) az uniós átlagnál alacsonyabb, így jobb értéknek tekinthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?