Komoly pénzeket bukhatnak emiatt a magyar gazdák: százezrek is elúszhatnak

Komoly pénzeket bukhatnak emiatt a magyar gazdák: százezrek is elúszhatnak

agrarszektor.hu
Annyira lecsökkent a gabonaféleségek ára, hogy sok gazdálkodó akár hektáronkénti százezer forint körüli veszteséget is kénytelen lesz elkönyvelni, ha nem áll be kedvező változás - mondta a VG-nek Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Tájékoztatott, az agrárgazdasági kamara Brüsszelben tervez demonstrálni a közeljövőben, mivel szeretnének nyomást gyakorolni a bizottságra, hogy az ukrán termékek behozatali tilalmának időbeli hatályát legalább az év végéig kiterjesszék. A szakember beszélt arról is, hogy úgy néz ki, sikerü a Pénzügyminisztériummal megegyezni abban, hogy az értékesített termelési eszköz után csak akkor kell majd fizetni szja-t, ha nem vesz újat, vagy csak olcsóbb új eszközt szerez be a gazdálkodó. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Habár a májusi eső jött tett a magyar földeknek, és így az aratás előtt másfél hónappal a termésmennyiség alapján akár jó év is lehetne, ám a gabonaárak elképesztően lecsökkentek, és rég nem látott mélységbe süllyedtek. Ahhoz pedig, hogy a gazdálkodó eredményes legyen, kiemelkedően jó termésátlagokat kell felmutatni, mivel jócskán megugrottak tavaly az inputárak, amelyeknek nyilván az idei termés árában kellene megmutatkozniuk. Gazdálkodói visszajelzések szerint sokan akár hektáronkénti százezer forint körüli veszteséget is kénytelenek lesznek elkönyvelni, ha nem áll be kedvező változás e téren - tudatta Győrffy Balázs.

A napokban lépett életbe a kelet-európai uniós tagországok nyomására elfogadott bizottsági rendelet, amely már szabályozza az ukrán gabona behozatalát. Ám míg a belső piacra mindenféle szankció nélkül be lehet hozni olyan termékeket, amelyek előállítása során semmilyen uniós előírást nem tartottak be, addig az itt termelő, rengeteg szabályozást betartani kénytelen gazdálkodók jókora hátrányban lesznek a külpiacon termelőkkel szemben, legyenek azok brazilok vagy ukránok - hangsúlyozta a szakember. 

Általánosságban is elmondható, hogy az uniós élelmiszer-előállítóktól megkövetelt szabályokat az importtermékekkel szemben is meg kellene követelni, ellenkező esetben az európai termelők folyamatosan versenyhátrányban lesznek.

Győrffy Balázs beszélt töbek között arról is, hogy az agrárgazdasági kamara Brüsszelben tervez demonstrálni a közeljövőben, mivel szeretnének nyomást gyakorolni a bizottságra, hogy a behozatali tilalom időbeli hatályát legalább az év végéig kiterjesszék. Szerinte szükség van arra a döntésre, hogy az ukrán termékek legfeljebb átutazhassanak Magyarországon, ne kerüljenek forgalomba az itteni piacon.

Egy év eltelt azóta, hogy életbe lépett a családi gazdaságok reformját hozó jogszabály. Győrffy Balázs elmondta, a korábbi időszakban az egyik legnagyobb gond az volt, hogy fixen volt megállapítva egy értékhatár, amely alatt nem kell adózni, és ez az értékhatár nem igazodott a piaci változásokhoz. Az új szabályoknak köszönhetően tavaly 12 millió forint árbevételig nem keletkezett személyi jövedelemadóra (szja) vonatkozó befizetési kötelezettség, 24 millió forintig pedig csak a 12 millió forint feletti részre kellett 10 százalékot adózni. Idén pedig - a minimálbér emelkedése miatt - ezen összeghatárok 13,9, illetve 27,8 millió forintra nőttek. Adózási kérdésekben azonban akadnak még megoldandó feladatok, például az, hogy a termelési eszköz értékesítésével befolyt összeg után 15 százalékos szja-t kell fizetni. 

Úgy néz ki, a Pénzügyminisztériummal sikerül megegyezni abban, hogy ez a jövőben meg fog változni, és az értékesített eszköz után csak akkor kell majd fizetni szja-t, ha nem vesz újat, vagy csak olcsóbb új eszközt szerez be a gazdálkodó. Jó reményünk van arra, hogy mindez akár már az idei évre is vonatkozzon.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?