Új módszerrel is pénzhez juthatnak a gazdák

Új módszerrel is pénzhez juthatnak a gazdák

agrarszektor.hu
Az Európa legnagyobb talajszén-programját üzemeltető dán központú Agreena a magyar gazdák számára is megnyitja a 2024. évre vonatkozó csatlakozási lehetőséget. Az immár negyedik évbe lépő AgreenaCarbon program segítségével a gazdáknak lehetőségük van finanszírozási támogatást szerzeni a regeneratív gyakorlatra való átálláshoz.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A program több, mint 17 országban, jelenleg több, mint egymillió hektár regisztrált területtel rendelkezik. Az Agreena eddig több, mint 6 millió eurót fizetett ki azon gazdáknak, akik a program előírásai szerinti regeneratív gazdálkodást vállaltak, mely legalább 32 eurós szén-dioxid-kibocsátási igazolást jelentett.tanúsítványonként - írja az Agreena közleményében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A regeneratív gyakorlatok - például no-till, azaz forgatás nélküli talajművelés, min-till és a takarónövények termesztéstechnológiába való tudatos beillesztése - révén a gazdálkodók kulcsszerepet játszhatnak az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló szolgáltatások nyújtásában, és rendkívül fontos szerepet játszhatnak az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekben. A gazdálkodókat pénzügyileg is meg kell jutalmazni azért, hogy ilyen klímaérzékeny gazdálkodást folytatnak és az AgreenaCarbon éppen ezt teszi

- mondta Niels Vittrup, az Agreena vezető agrotechnikai vállalat kereskedelmi igazgatója.

A programban részt vevő gazdálkodók számos technológiai lépést vállalnak, ami kitér többek között az optimális takarónövény-használatra, valamint a talajbolygatás csökkentésére is. Az Agreena nemzetközileg akkreditált és harmadik fél által hitelesített programja számszerűsíti a üvegházhatású gázok (GHG), valamint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését. A gazdálkodó saját döntése alapján megtarthatja a tanúsítványokat, kereskedhet velük az önkéntes szén-dioxid-piacon (VCM), vagy megbízhatja a céget az értékesítésre. A gazdálkodók számára korai kifizetési lehetőség is rendelkezésre áll, amelynek finanszírozását az Agreena a tanúsítványok kibocsátása előtt biztosítja.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gazdálkodók jelenleg példátlan kihívásokkal néznek szembe, többek között gazdasági és politikai bizonytalansággal, továbbá a változó időjárási viszonyokkal. Az AgreenaCarbon tanúsítványai az IPCC-hez igazodó szigorú tudományos módszertant és a világ vezető tanúsítási szabványait követik a szén eltávolításának biztosítása érdekében. A vállalat vezető távérzékelési MRV-technológiája lehetővé teszi, hogy folyamatosan nyomon kövesse, ellenőrizze és jelentse a gazdaságban alkalmazott regeneratív gyakorlatokat és annak eredményeit.

“Egy évvel ezelőtt léptünk a közép-európai és ezen belül a magyar piacra. Tisztában vagyunk vele, hogy a gazdálkodók nagy részének a klímabarát gondolkodásmód, a regeneratív talajművelés, valamint a karbongazdálkodás új szemléletet jelent. A CO²e tanúsítványokban rejlő lehetőségek azonban sokak érdeklődését felkeltette, mára több mint 10 ezer hektár méretben szerződtek hazai gazdálkodók az Agreena-val. Van aki rövid távú bevételi forrást lát benne, van aki befektetésként tekint rá, de van gazdálkodó, aki pénzügyi intézmények felé szeretné igazolni a fenntartható “zöld” gazdálkodását. Agreena-val való együttműködés a regeneratív átálláshoz ad segítséget a gazdáknak

- mondta Koszty Viktor, a vállalat magyarországi Market Lead-je.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?