Új módszerrel is pénzhez juthatnak a gazdák

Új módszerrel is pénzhez juthatnak a gazdák

agrarszektor.hu
Az Európa legnagyobb talajszén-programját üzemeltető dán központú Agreena a magyar gazdák számára is megnyitja a 2024. évre vonatkozó csatlakozási lehetőséget. Az immár negyedik évbe lépő AgreenaCarbon program segítségével a gazdáknak lehetőségük van finanszírozási támogatást szerzeni a regeneratív gyakorlatra való átálláshoz.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A program több, mint 17 országban, jelenleg több, mint egymillió hektár regisztrált területtel rendelkezik. Az Agreena eddig több, mint 6 millió eurót fizetett ki azon gazdáknak, akik a program előírásai szerinti regeneratív gazdálkodást vállaltak, mely legalább 32 eurós szén-dioxid-kibocsátási igazolást jelentett.tanúsítványonként - írja az Agreena közleményében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A regeneratív gyakorlatok - például no-till, azaz forgatás nélküli talajművelés, min-till és a takarónövények termesztéstechnológiába való tudatos beillesztése - révén a gazdálkodók kulcsszerepet játszhatnak az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló szolgáltatások nyújtásában, és rendkívül fontos szerepet játszhatnak az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekben. A gazdálkodókat pénzügyileg is meg kell jutalmazni azért, hogy ilyen klímaérzékeny gazdálkodást folytatnak és az AgreenaCarbon éppen ezt teszi

- mondta Niels Vittrup, az Agreena vezető agrotechnikai vállalat kereskedelmi igazgatója.

A programban részt vevő gazdálkodók számos technológiai lépést vállalnak, ami kitér többek között az optimális takarónövény-használatra, valamint a talajbolygatás csökkentésére is. Az Agreena nemzetközileg akkreditált és harmadik fél által hitelesített programja számszerűsíti a üvegházhatású gázok (GHG), valamint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését. A gazdálkodó saját döntése alapján megtarthatja a tanúsítványokat, kereskedhet velük az önkéntes szén-dioxid-piacon (VCM), vagy megbízhatja a céget az értékesítésre. A gazdálkodók számára korai kifizetési lehetőség is rendelkezésre áll, amelynek finanszírozását az Agreena a tanúsítványok kibocsátása előtt biztosítja.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gazdálkodók jelenleg példátlan kihívásokkal néznek szembe, többek között gazdasági és politikai bizonytalansággal, továbbá a változó időjárási viszonyokkal. Az AgreenaCarbon tanúsítványai az IPCC-hez igazodó szigorú tudományos módszertant és a világ vezető tanúsítási szabványait követik a szén eltávolításának biztosítása érdekében. A vállalat vezető távérzékelési MRV-technológiája lehetővé teszi, hogy folyamatosan nyomon kövesse, ellenőrizze és jelentse a gazdaságban alkalmazott regeneratív gyakorlatokat és annak eredményeit.

“Egy évvel ezelőtt léptünk a közép-európai és ezen belül a magyar piacra. Tisztában vagyunk vele, hogy a gazdálkodók nagy részének a klímabarát gondolkodásmód, a regeneratív talajművelés, valamint a karbongazdálkodás új szemléletet jelent. A CO²e tanúsítványokban rejlő lehetőségek azonban sokak érdeklődését felkeltette, mára több mint 10 ezer hektár méretben szerződtek hazai gazdálkodók az Agreena-val. Van aki rövid távú bevételi forrást lát benne, van aki befektetésként tekint rá, de van gazdálkodó, aki pénzügyi intézmények felé szeretné igazolni a fenntartható “zöld” gazdálkodását. Agreena-val való együttműködés a regeneratív átálláshoz ad segítséget a gazdáknak

- mondta Koszty Viktor, a vállalat magyarországi Market Lead-je.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?