Fontos dolog derült ki ezekről a támogatásokról: ez rengeteg gazdát érint

Fontos dolog derült ki ezekről a támogatásokról: ez rengeteg gazdát érint

agrarszektor.hu
A KAP tükrében összefoglalásre kerültek azok a feltételek, illetve támogatási lehetőségek, amelyek a közeljövőben várhatóak a mezőgazdasági vízgazdálkodásban. Lássuk, melyek ezek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Területalapú támogatások:

 • Az ideévtől a területalapú támogatás most már a vízborított (belvizes) területre is igénybevehető, azaz támogatásra jogosult területté válhattak az éghajlatvédelmi, talajvédelmi és egyéb környezeti okokból fontos, a mezőgazdasági területekhez szorosan kapcsolódó ún. agro-ökológiai területek (aöt), mint például: mezővédő erdősáv, fás cserjés sávok, belvízzel borított területek.

HMK, azaz a helyes mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó elvárásoknak

 • (HMK4) Vízfolyások mentén védelmi sávok kialakítása, nem juttatható ki műtrágya, szerves trágya és növényvédőszer:

- MePAR-ban jelölt vízfolyások partvonalától 5 méterre (csökkenthető, ha a tábla 50 méternél nem szélesebb és 1 hektárnál kisebb).

- MePAR -ban jelölt 5000 m2 feletti állóvizek partvonalától mért 20 méteres sávban. 

- völgyzáró gátas halastavak esetében a partvonaltól mért 5 méteres sávban.

- a szervestrágya esetében a meghatározott védőtávolságok nem vonatkoznak a legeltetett állatok által elhullajtott trágyára, amennyiben az az itatóhely megközelítése miatt következik be!

 • (HMK4) Főszabály szerint kötelező a szántóföldi vetésváltás, kivéve a víz alatt álló kultúráknál!
 • (HMK8) Az elszámolandó vízvédelmi sávokon tilos mezőgazdasági termelést végezni, kivéve a mezőgazdasági kultúrállapot fenntartása érdekében végzett legeltetést, tisztító kaszálást és mechanikai gyomirtást.

Termeléshez kötött támogatások - a mezővíz tükrében

 • Az Európai Bizottság sokkal szigorúbb feltételekhez kötötte a termeléshez kötött támogatások fennmaradását, miszerint a 2023-ban induló termeléshez kötött támogatások feltételrendszerének összhangban kell lennie az EU Víz Keretirányelv célkitűzéseivel.
 • Az idei évtől ezért célzott helyszíni ellenőrzések keretében vizsgálják majd a hatóságok a növénytermesztési jogcímek esetében a víz mennyiségi, míg a tejelő tehéntartás esetében a víz minőségi szempontú védelmét garantáló előírások betartását, különös tekintettel a vízjogi engedélyek meglétére.
 • A köztestület portálján megtalálható az a NAK által készített útmutató, amely részletesen mutatja be, hogy az illetékes vármegyei kormányhivatalok milyen szempontok alapján végzik a helyszíni és dokumentum alapú ellenőrzéseket, elérhetőség: https://www.nak.hu/images/2023/Termelshez-kttt-tmogats-vzjogi-ellenrzse_20230807.pdf

Nem termelő beruházások - a mezővíz tükrében (2024. tavasz)

 • Várhatóan 2024 I. felében nyílnak meg azok a pályázati felhívások, amelyek nem termelő beruházásként további anyagi támogatást jelentenek majd a víz helyben történő tartására, úgy, mint a
 • Vízvédelmi célú nem termelő beruházások – c/i. vízvédelmi célú nem termelő beruházások (területalapú elszámolás) partmenti vízvédelmi pufferzóna kialakítása, fejlesztése vizes élőhelyek létrehozása a területen megjelenő többletvizek visszatartásával, illetve a területek visszanedvesítésével
 • Vízvédelmi célú nem termelő beruházások – c/ii. vízvédelmi célú nem termelő beruházások (projektalapú alszámolás)
 • vizes élőhelyek létrehozása a területen megjelenő többletvizek visszatartásával, illetve a területek visszanedvesítésével
 • erózióvédelmet biztosító létesítmények kialakítása, fejlesztése

Mezőgazdasági vízgazdálkodási pályázati felhívás 'öntözésfejlesztés' (2024. tavasz)

Várhatóan 2024 I. felébenÖntözésfejlesztési és vízfelhasználás hatékonyságát javító mezőgazdasági üzemen belüli beruházásnak 3 fő célterülete van:

- az öntözővíz felhasználásának hatékonyságát javító beruházások támogatása,

- a melioráció és a vízfelhasználás-hatékonyság javításának támogatása;

- a vízvisszatartás létesítményeinek támogatása a fenntartható vízkészlet-gazdálkodás biztosításával

Változások

 • Az ültetvénytelepítésnél nem látunk változást! Kell az öntözés, a vízjogi engedély, illetve a 'jó állapotú víztest', de ha a nem a pályázati felhívásból valósul meg maga az öntözés, úgy elég csak a vízjogi engedélyt csatolni, és akkor nem kerül megvizsgálásra a víztest minősítést.
 • A jövőben a vízelvezetés kizárólag a hirtelen lezúduló, a talajt kifejezetten károsító többlet csapadékvíz elvezetésére szolgáló víztározók lehetnek csak támogatottak!
 • Fontos, hogy nem minősül öntözött területnek a korábban öntözött terület, azaz KAP ST rendeletből kikerült, hogy az öntözött terület nettó növekedésének meghatározása céljából öntözött területnek minősíthetők az olyan, aktuálisan nem öntözött területek is, amelyeken a közelmúltban öntözőberendezés működött.
 • A közösségek korábban + 20 % támogatási intenzitást kaptak, amely a jövőben azonban + 15 %-ot fog jelenti

Vízgazdálkodási közösségeket támogató pályázati felhívás (2024. tavasz)

 • Cél az elismert fenntartható vízgazdálkodási közösségek működésének támogatása.
 • Csak elismert közösségeknek.
 • A közösségek az öntözéshez szükséges infrastruktúrát együtt hozzák létre és együtt üzemeltetik, illetve együtt teszik meg az első lépéseket a beruházások létrejöttének érdekében.
 • Fontos, hogy beruházásra továbbra sem fordítható, csak tervezésre és üzemeltetésre, legyen szó meglévő, vagy új közösségről, akik a rendelkezésre álló vízkészlet hatékonyabb felhasználása
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02