2023 pokoli nehéz volt, de 2024 sem lesz könnyű

2023 pokoli nehéz volt, de 2024 sem lesz könnyű

agrarszektor.hu
Együttműködési megállapodást írt alá az AGROmashEXPO és AgrárgépShow rendezvényen az MBH Bank és a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) Budapesten. A partnerség legfőbb célja, hogy a magyar agrárium legjelentősebb finanszírozója és a hazai gépgyártók szakmai szövetsége közösen segítse elő, hogy minél több magyar gyártású gép járuljon hozzá az ágazat fejlődéséhez és versenyképességének növeléséhez. A kerekasztal-beszélgetés során pedig Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2024-ben szeretnének a ló tetejére ülni, '25-ben pedig vágtatni előre. Az pedig már most látszik, hogy 2024 a várakozás éve lesz.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az együttműködés lehetővé teszi az ágazatban meglévő erőforrások hatékonyabb felhasználását, és elősegítheti az agrárgazdaság jobb alkalmazkodását az agrártechnológia, a mesterséges intelligencia (AI) és a fenntartható gazdálkodás terén. A megállapodás részeként a hitelintézet kedvező és rugalmas banki termékek és szolgáltatások kialakításával segíti a hazai mezőgéppiac további fejlődését. Az együttműködés emellett kiterjed a tudásmegosztásra, a szakoktatásra, valamint a beruházások hatékony megvalósítására is.

A magyar mezőgazdasági gépgyártás rendkívül stabil: termelési értéke tízéves távlatban magasabb, mint a géppiac termelési értéke, mezőgépiparunk emellett jelentős exportőr

- mutatott rá Csanádi Tamás, a MEGOSZ elnöke, hozzátéve, hogy a Magyarországon tevékenykedő nemzetközi cégek fejlesztéseket is végeznek itt, ami tovább növeli a szegmens agrárgazdaságban és a nemzeti ipar egészében betöltött jelentőségét.

EZ IS ÉRDEKELHET

2024 sem lesz sétagalopp a mezőgazdaságnak 

Csanádi Tamás, mint mondta 2022 év végéig bezárólag nagyon erős felívelés volt megfigyelhető a mezőgazdasági gépek és technológia piacán. Ez a 2023-as év elejéig kitartott, majd elkezdődött a lehűlés a már ismert (infláció, magas kamatok, háború, energiaválság stb.) problémák miatt.

2024 valóban a várakozás éve lesz. Mindenkit az érdekel, hogy vajon tényleg lejjebb mennek-e a kamatok, stabilizálódik-e a gabona ára. Nem beszélve a következő 7 éves uniós, támogatási ciklusról, hiszen kérdés, hogy mik lesznek a hazai vetületei.

A szakember elmondta azt is, hogy a mezőgépgyártás kihívások előtt áll: az elmúlt években a környezetben és az éghajlatban végbement változásokra reagálva fejleszteni kell a hagyományos gabona-, olajos- és rostnövények termesztésének technológiáját. De ugyanígy a más növények termesztéséhez, valamint az állattartás bővítéséhez szükséges műszaki megoldásokat is. Utóbbiakat elsősorban a feldolgozóipar igényei szerint. A kerekasztal-beszélgetésen Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a hazai mező- és erdészeti gépgyártás 1,5-2 százalékos piacrésszel rendelkezik az Európai Unióban, ami hozzávetőleg megegyezik a magyar agrár- és élelmiszeripar részesedésével.

EZ IS ÉRDEKELHET

Olyan országokkal versenyzünk, mint Dánia, Svédország és Finnország. Távlati cél, hogy a hazai gyártás magasabb szinten kapcsolódjon be az európai értékláncba ezen a téren is. A Vidékfejlesztési Pályázatok megnyílásával hamarosan jelentős mértékű forrás érkezik az ágazatba, és a kedvezményes hitelek mellett ismét egyre vonzóbbá válhatnak a piaci kamatozású termékek is. Fontos, hogy e források felhasználása támogassa a hazai gépgyártás fejlődését.

A MEGOSZ és az MBH Bank egyaránt hangsúlyozta, ahhoz, hogy tartósan javuljon az agrárium helyzete és ellenállóképessége, fenntartható gazdálkodásra, hatékony termelési módszerekre van szükség. Ezekre a kihívásokra a fejlesztések és a beruházások jelenthetik a választ. A mezőgépgyártás kulcsfontosságú a fenntarthatóság, a mesterséges intelligencia és a robotizáció terén. Utóbbiakkal összefüggésben például az ágazatot sújtó munkaerőhiány orvoslásában és a munkaerő hatékonyabb felhasználásában.

2024-ben szeretnénk a ló tetejére ülni, '25-ben pedig vágtatni előre. Ugyanakkor el kell mondani, hogy 2023 roppant nehéz év volt a mezőgazdaság számára, és egyelőre úgy tűnik, 2024 sem lesz sétagalopp

- vélekedett Hollósi Dávid. 

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?