Itt az unió új terve: ez várhat a földekre, ez rengeteg magyar gazdát érint

Itt az unió új terve: ez várhat a földekre, ez rengeteg magyar gazdát érint

agrarszektor.hu
A zöldebb és társadalmilag igazságos közös agrárpolitika a gazdálkodók javát szolgálja. Erre jutottak a Régiók Európai Bizottságának (CoR) tagjai a Green Deal Going Local munkacsoport január végi ülésén, amelynek az a célja, hogy a városokat és a régiókat helyezzék az Európai Unió klímasemlegességre való átmenetének középpontjába. Úgy vélik, hogy a városok és a régiók kulcsfontosságú szövetségesek az európai Zöld Megállapodás nyilvános támogatásának biztosításában. A munkacsoport ülésére a Pénzcentrum is meghívást kapott, ahol a közös agrárpolitika jövőjét többek között a munkaintenzitáson és a környezeti fenntarthatóságon alapuló modellre való áttérésben látták, amely a kisebb termelőket és a vidékfejlesztés egészét támogatja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Növelni kell a gazdálkodók támogatását az európai zöld megállapodás (European Green Deal) előírásainak betartását és csökkenteni az ezzel kapcsolatos bürokráciát. Ezt hangsúlyozták a Régiók Európai Bizottságának tagjai a Green Deal Going Local munkacsoport január 25-i ülésén Brüsszelben. A vita egyik fontos középpontjában a Közös Agrárpolitika (KAP) reformja és az Európai Unió klímasemlegességre való átmenetének célkitűzéseihez kapcsolódó hozzájárulása, valamint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és annak enyhítése, valamint a biológiai sokféleség és a természeti erőforrások védelme közötti kapcsolat állt - olvasható a Pénzcentrum oldalán.

A Régiók Európai Bizottságának (CoR) hamarosan megjelenő véleménye a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjére fókuszál, amelyben a szakpolitikusok úgy vélik, hogy a KAP irányításának regionalizálása segíthetne jobban azonosítani és reagálni azokra a problémákra, amelyekkel a mezőgazdasági termelők szembesülnek, és amelyek Európa-szerte tiltakozásokhoz vezettek az elmúlt hetekben. A munkacsoport ülésén felvetett vélemények szerint a Közös Agrárpolitikának a hektáralapú közvetlen kifizetésekről egy olyan modellre kellene áttérnie, amely a munkaintenzitáson és a környezeti fenntarthatóságon alapul, ami támogatja a kisebb termelőket és a vidékfejlesztés egészét.

Isilda Gomes, a portugál Portimão polgármestere és a Régiók Európai Bizottsága Természeti Erőforrások Bizottságának (NAT) elnöke szerint a mezőgazdasági gazdálkodóknak garanciára van szüksége, ami kritikus fontosságú mindenki számára, aki ezen a területen dolgozik. A NAT elnöke hozzátette, hogy a politikának mellettük kell állniuk az éghajlatsemlegesség felé vezető úton, mert jelenleg az európai és nemzeti szabályok bonyolultságával küzdenek.

Annak érdekében, hogy a megfelelő módon támogathassuk őket, nagyobb mozgásteret és döntési hatalmat kell adnunk a helyi és regionális önkormányzatoknak. A mezőgazdasági gazdálkodóktól elvárt ökológiai átmenet a mezőgazdaság ellenálló képességének növelését, valamint a jó mezőgazdasági termelők jövedelmének és a minőségi élelmiszereknek a biztosítását jelenti

- hangsúlyozta a tanácskozáson Isilda Gomes.

Az elmúlt hónapokban számos kedvezőtlen éghajlati jelenség sújtotta az európai városokat és régiókat. A megbeszélésen ezért kiemelték a felkészültség és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség fontosságát is. A felszólalók hangsúlyozták, hogy a cselekvés elmaradásának bizony komoly ára van. Arra is figyelmeztettek, hogy szükségesek az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló intézkedések, de ezeket az alkalmazkodással és ellenálló képességgel kapcsolatos lépésekkel együtt kell előmozdítani. Piotr Całbecki, a lengyel Kujawsko-Pomorskie régió elnöke kiemelte, hogy a jelenlegi tiltakozások nem azért zajlanak egész Európában, mert a gazdák a Green Deal ellen vannak, hanem a gazdasági egyenlőtlenségeket szeretnék felszámolni. Mint mondta, nem lehet csak úgy parancsokat osztogatni nekik a törvények végrehajtására, hanem támogatást és kompenzációt kell kapniuk, de meg kell hallgatni és támogatni őket.

A Közös Agrárpolitikának erősebben regionálisnak és szociálisan igazságosabbnak kell lennie, amely a gazdák, a foglalkoztatás, a vidéki területek és a biológiai sokféleség javát szolgálja. Legyen a fő hangsúly az élelmiszerbiztonságon, amit a mezőgazdaság, valamint környezetvédelmi és fenntarthatóság szempontjából közelítsünk meg. Európának egészségesebb élelmiszerre van szüksége, de ehhez drasztikus változásokra van szükség az európai szabályozásban

- tette hozzá Piotr Całbecki.

A szakember beszélt arról is, hogy a termőföld megfizethetetlen kincs Európában, de egyre több a felbukkanó probléma ezzel kapcsolatban. A különböző vidéki területen más és más kihívással kell szembenéznie a gazdáknak: elnéptelenedés, az infrastruktúra hiányosságai, talajerózió, a kevesebb csapadék miatt kiszáradás - itt csak a direkt források segíthetnének. Piotr Całbecki úgy vélte, hogy a földeket biológiailag fenntarthatóvá kell tenni, de nem esik elég szó az európai mezőgazdaság egyensúlyáról. Szerinte rengeteg jó példát található például arra, hogyan lehet csökkenteni a vízfelhasználást a vidéki területeken, miként lehet modern technológiákat bevezetni, vagy hogy hogyan legyen a mezőgazdaság organikusabb?

EZ IS ÉRDEKELHET

A felszólaló képviselők kiemelték a Közös Agrárpolitika, a biológiai sokféleség és a fenntartható élelmiszerrendszerek közötti kapcsolatot, amely kulcsfontosságú a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás jövőjének biztosításához. Rámutattak, hogy az intenzív gazdálkodási módokról a természetkímélő megoldásokra való áttérés időbe telik, ami stabil finanszírozást igényel, amibe teljes mértékben be kell vonni a helyi és regionális önkormányzatokat. Utóbbiak ugyanis kulcsfontosságú szövetségesek lehetnek a Zöld Megállapodáshoz kapcsolódó szakintézkedések nyilvános támogatásának biztosításában: így lehet szerintük az Európai Unió klímasemlegességre való átmenetét a helyi intézkedésekbe átültetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?