Nagy István: el kell érni, hogy a magyar agrárium válságálló legyen

Nagy István: el kell érni, hogy a magyar agrárium válságálló legyen

MTI
A július 1-jén kezdődő magyar EU-elnökség során arra törekszünk, hogy a mezőgazdaság bekerüljön a következő uniós ciklus legfontosabb szakpolitikái közé - jelentette ki az agrárminiszter Luxemburgban. Nagy István az EU-tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország azt szeretné elérni, hogy a jövő agráriuma válságálló, versenyképes, fenntartható, gazdaközpontú és tudásalapú legyen.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A belga elnökség által még nem lezárt agrárdossziékat a magyar elnökség tovább fogja vinni, de Magyarország új dossziékat is fog nyitni, mint például az élelmiszerpazarlás elleni fellépés vagy a talajvédelem területén. Mivel a magyar elnökség egy része egy időközi szakaszban zajlik, Magyarország iránymutatást kíván adni a következő Európai Bizottságnak a mezőgazdaság területén. Az elnökség során olyan tanácsi következtetéseket kell elfogadni, amelyek azzal foglalkoznak, hogy milyen legyen az elkövetkező öt év közös agrárpolitikája, és milyen egyszerűsítések, új szabályok lépjenek életbe - részletezte.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azt reméljük, hogy a jövőben egy olyan új közös agrárpolitikát tudunk megvalósítani, ami sokkal egyszerűbb és hatékonyabb lesz

- tette hozzá.  

Nagy István arról is beszámolt, hogy a tanácsüléssel együtt a V4-es országok agrárminiszterei is tárgyaltak. Úgy véli, jó lesz az együttműködés a július 1-jén induló lengyel V4-es elnökséggel, és "Magyarország olyan ügyeket fog előtérbe helyezni, amely a visegrádi négyek számára rendkívüli előnyökkel járhat."  Az ukrán gabonadömpinggel kapcsolatban az agrárminiszter elmondta, hogy a Tanács elnökségének keretében Magyarország feladata az lesz, hogy nyomon kövesse és jelezze az Európai Bizottság felé mindazokat a folyamatokat, amelyek Ukrajnából akár a gabonaexport vagy bármely más élelmiszer terén történnek.

Abban vagyunk érdekeltek, hogy a legfrissebb adatokat és a leghitelesebb adatokat tudjuk letenni az asztalra, és gyors válaszreakciókat tudjunk elérni

- hívta fel a figyelmet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István szerint fontos továbbá, hogy miután a tengeri kikötők megnyíltak, és így szabaddá váltak Ukrajna hagyományos agrárpiacai a Közel-Keleten, illetve Ázsiában és Afrikában, Kijevet arra kell bíztatni, hogy ott adja el termékeit. Az agrárminiszter azt is kiemelte, hogy az Európai Unióba érkező minden élelmiszerre, mezőgazdasági termékre ugyanaz a termelési szabály vonatkozzon, és ezeknek érvényesnek kell lennie minden, az unióban előállított termékre is.

 Azt, hogy ezek a szabályok vonatkozzanak az EU-ban előállított termékekre is, a lehető legnagyobb erővel ki kell kényszeríteni, mert így tudnak a gazdák védetté válni, és versenyben maradni

- mutatott rá Nagy István.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?