Kemény kijelentéseket tettek a V4 országok agrárkamarái

Kemény kijelentéseket tettek a V4 országok agrárkamarái

agrarszektor.hu
A Visegrádi Csoport országainak agrárkamarái június 17-18-án, a csehországi Choťovicében tartottak tanácskozást. Az eseményen a Cseh Agrárkamara, a Lengyelországi Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara, valamint a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetői vettek részt. Egyebek közt szó volt az agrárpiacok helyzetéről, az Európa-szerte zajló gazdatüntetések okairól, illetve az állati eredetű élelmiszerek elnevezéseinek védelméről.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az ukrajnai háború folytatódásával Európa-szerte a gazdák továbbra is kiszámíthatatlan körülményekkel és megélhetési nehézségekkel néznek szembe. A termelési költségek jelentősen emelkedtek, a kis és közepes gazdaságok komoly egzisztenciális problémákkal küzdenek, miközben ellenőrizetlenül előállított ukrán és más harmadik országbéli áruk lepik el az uniós piacokat. A gazdáknak égető szükségük van jelentős mértékű és gyors segítségre, az Európai Bizottság részéről elengedhetetlen a Közös Agrárpolitika válságtartalékainak aktiválása. A gazdálkodók türelme elfogyott, az agráriumnak az EU politikájának fókuszába kell kerülnie, stratégiai jelentőségénél fogva kiemelten kell kezelni azt - írja közleményében a NAK.

A V4 agrárkamarák hangsúlyozzák: az Európai Zöld Megállapodás jelenlegi formájában és ütemezésében komoly negatív hatással van az agrárium versenyképességére. Míg a tagállamok nagyjából ugyanannyi támogatást kapnak, mint 2014-ben, a gazdálkodók a termelési költségek növekedésével, a piacok ellehetetlenülésével, a lakosság vásárlóerejének csökkenésével is szembesülnek. Ezen nehézségek közepette nem lehet átállni még fenntarthatóbb termelésre. Az Ukrajnával folytatott csatlakozási tárgyalásokat pedig meg kell előznie egy részletes elemzésnek a csatlakozás agráriumra és az EU nemzetközi kereskedelemben elfoglalt helyzetére gyakorolt hatásáról.

Az állati eredetű élelmiszerek elnevezésének védelmével is foglalkoztak a V4-tanácskozáson. Az EU-ban egyre nagyobb a gazdálkodók, élelmiszer-termelők elégedetlensége a növényi eredetű élelmiszerek címkézésével kapcsolatban. Például Csehországban, Franciaországban, Olaszországban is erőfeszítéseket tesznek az állati eredetű élelmiszerek elnevezéseinek védelméért. A V4-ek szorgalmazzák az uniós szintű védelmet nemcsak a tej és a tejtermékek, hanem más állati eredetű élelmiszerek (hús, húskészítmények, hal, tojás, méz stb.) esetében is. Cél, hogy a növényi termékek címkézése ne vezesse félre a fogyasztókat azok tápértékét illetően. A Visegrádi Csoport agrárkamaráinak következő közös ülése Magyarországon lesz, 2024 szeptemberében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?