Kemény kijelentéseket tettek a V4 országok agrárkamarái

Kemény kijelentéseket tettek a V4 országok agrárkamarái

agrarszektor.hu
A Visegrádi Csoport országainak agrárkamarái június 17-18-án, a csehországi Choťovicében tartottak tanácskozást. Az eseményen a Cseh Agrárkamara, a Lengyelországi Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara, valamint a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetői vettek részt. Egyebek közt szó volt az agrárpiacok helyzetéről, az Európa-szerte zajló gazdatüntetések okairól, illetve az állati eredetű élelmiszerek elnevezéseinek védelméről.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az ukrajnai háború folytatódásával Európa-szerte a gazdák továbbra is kiszámíthatatlan körülményekkel és megélhetési nehézségekkel néznek szembe. A termelési költségek jelentősen emelkedtek, a kis és közepes gazdaságok komoly egzisztenciális problémákkal küzdenek, miközben ellenőrizetlenül előállított ukrán és más harmadik országbéli áruk lepik el az uniós piacokat. A gazdáknak égető szükségük van jelentős mértékű és gyors segítségre, az Európai Bizottság részéről elengedhetetlen a Közös Agrárpolitika válságtartalékainak aktiválása. A gazdálkodók türelme elfogyott, az agráriumnak az EU politikájának fókuszába kell kerülnie, stratégiai jelentőségénél fogva kiemelten kell kezelni azt - írja közleményében a NAK.

A V4 agrárkamarák hangsúlyozzák: az Európai Zöld Megállapodás jelenlegi formájában és ütemezésében komoly negatív hatással van az agrárium versenyképességére. Míg a tagállamok nagyjából ugyanannyi támogatást kapnak, mint 2014-ben, a gazdálkodók a termelési költségek növekedésével, a piacok ellehetetlenülésével, a lakosság vásárlóerejének csökkenésével is szembesülnek. Ezen nehézségek közepette nem lehet átállni még fenntarthatóbb termelésre. Az Ukrajnával folytatott csatlakozási tárgyalásokat pedig meg kell előznie egy részletes elemzésnek a csatlakozás agráriumra és az EU nemzetközi kereskedelemben elfoglalt helyzetére gyakorolt hatásáról.

Az állati eredetű élelmiszerek elnevezésének védelmével is foglalkoztak a V4-tanácskozáson. Az EU-ban egyre nagyobb a gazdálkodók, élelmiszer-termelők elégedetlensége a növényi eredetű élelmiszerek címkézésével kapcsolatban. Például Csehországban, Franciaországban, Olaszországban is erőfeszítéseket tesznek az állati eredetű élelmiszerek elnevezéseinek védelméért. A V4-ek szorgalmazzák az uniós szintű védelmet nemcsak a tej és a tejtermékek, hanem más állati eredetű élelmiszerek (hús, húskészítmények, hal, tojás, méz stb.) esetében is. Cél, hogy a növényi termékek címkézése ne vezesse félre a fogyasztókat azok tápértékét illetően. A Visegrádi Csoport agrárkamaráinak következő közös ülése Magyarországon lesz, 2024 szeptemberében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?