2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Hírek - Agrárpénzek

A Credit Suisse szerint drágább lesz a műtrágya

A nitrogén árának emelkedésére számít a Credit Suisse, miután csökkent a termelés Kínában, Ukrajnában pedig emelkedtek a gyártás költségei.
 
 

A bank előrejelzései szerint mind a nitrogén, mind a foszfor ára emelkedni fog a következő két évben. Az indokok között szerepel a gabonafélék áremelkedése, ami a gazdák figyelmét a költségek szinten tartása helyett a terméshozamok maximalizálása felé tereli.

A növények számára alapvető tápanyagok közül a harmadik, a kálium árát változatlan szinten hagyta a bank, csekély mértékű áremelkedést várva a 2011-12-es évben.

Az ammónia, mint az egyik legfontosabb nitrogénvegyület ára szintén emelkedni fog a Credit Suisse előrejelzései szerint: 430 dollár körüli tonnánkénti árral számítanak 2012-ben.

Árfelhajtó erők

A nitrogén árát elsősorban a csökkenő kínálat határozza meg, amit csak tetéz az ukrán termelési költségek emelkedése. A nitrogén előállítása – szemben a káliummal, és a foszfáttal amit bányásznak – igen energiaigényes. Kínában az energiakorlátozások következtében több gyárat bezártak, a meglévő készletek nagy részét pedig várhatóan Indiába szállítják. Irán termelését egy augusztusi gyárrobbanás vetette vissza. Mindezek együttesen tehát csökkenő kínálatot, így emelkedő árakat helyeznek kilátásba.

A foszfát árában ezzel szemben nem várható jelentős emelkedés a következő években, kínálata ugyanis emelkedni fog, ha megkezdi termelését az új szaúdi üzem – előreláthatólag 2011-ben – valamint ha újra üzembe állítanak egy bányát Floridában.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu