2021. április 22. csütörtök Csilla, Noémi

Hírek - Agrárpénzek

A MOSZ sem indít jelöltet a Kamarában

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) nem vesz részt az új Nemzeti Agrárkamara megalakítását célzó agrárkamarai választáson - jelentette be a MOSZ elnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
 
 

Nagy Tamás a döntést azzal indokolta, hogy az agrár-érdekképviselet a Magyar Agrárkamara ideiglenes elnöksége által január 11-én közzétett, a választások lebonyolításáról szóló határozata alapján nem tud önállóan részt venni a választáson.


Az eljárási szabályok ugyanis - az úgynevezett zárt listás rendszer, amely csak a jelölő szervezetek listái közötti választást teszi lehetővé - széles körben kizárják a szakmai szervezetek önálló részvételi lehetőségét. Emellett az agrár-érdekképviselet a választásokra való felkészülési időt is kevesli - hangoztatta a MOSZ-elnök.

Nagy Tamás az indokokat részletezve elmondta: a MOSZ elvileg ugyan a zárt listás választáson is állíthatott volna jelölteket, ám ezt az eljárási szabályok miatt gyakorlatilag nem teheti meg. A jelöltállító szervezeteknek ugyanis január 21-ig le kell adniuk a zárt jelölőlistát, a lista összeállítására és leadására csak néhány nap áll rendelkezésre. A listának pedig 1230 jelölt nevét kell tartalmaznia, és tőlük még az elfogadó nyilatkozatot is be kell kérni.

Emellett a teljes - megyei - jelölőlista érvénytelenné válik, ha a listán olyan személy szerepel, aki nincs a kamarai névjegyzékben. A kamarai névjegyzék pedig rövid ideig - egy napig - tekinthető meg a fővárosban az agrárkamara székhelyén. Csak ezt követően kap értesítést a tag arról, hogy szerepel-e a kamarai nyilvántartásban, azaz választó és választható-e.

A MOSZ sérelmezi, hogy a jelölőszervezet által állított listát az agrárkamara átmeneti elnöksége hagyja jóvá. Továbbá az agrár-érdekképviselet szerint arra sincs szabály, hogy a jóváhagyásnak mik a feltételei, és az elutasításra nincs jogorvoslat. Emellett a választások ellenőrzésére az ideiglenes elnökség által kinevezett választási bizottság jogosult, a jelölő szervezet nem.

Nagy Tamás megjegyezte: a kamara ideiglenes elnökségének 21 tagjából tudomása szerint 12 a Magosz tagja. Az elnök jelezte: a MOSZ levélben hívta fel Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert - mint a törvény által a kamarai választási szabályok jóváhagyására feljogosítottat -, hogy vonja vissza a szabályzatot. Erre a kérésre eddig nem érkezett válasz - tette hozzá.

Utalt arra is, hogy a MOSZ levélben kéri a köztársasági elnök közbenjárását a szervezet álláspontja szerint a törvényi felhatalmazás kereteit túllépő és a jogállamisággal ellentétes szabályozás megsemmisítésére. Emellett a MOSZ fontolóra veszi, hogy az ügyben további lépéseket is tesz: például az ombudsmanhoz, illetve az ügyészséghez fordul. Az MTI megkeresésére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája közölte: a MOSZ levelét Fazekas Sándor megkapta, és a jövő héten válaszol rá.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu