2022. augusztus 15. hétfő Mária

Hírek - Agrárpénzek

Átmeneti kedvezmény termelőknek és terményszárítóknak: a túlélést jelentheti!

Két hónapra mentesülhetnek a gazdák a termeléshez felhasznált földgáz rendszerhasználati díjakat terhelő szankciók alól – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.
 
 

Az őszi kedvezőtlen időjárás miatt elhúzódó betakarítás és a terményszárítási idény kitolódása miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a mezőgazdasági termelők. A problémák enyhítése és a termelés biztonsága érdekében a Magyar Agrárkamara kapcsolódott a MOSZ jogszabály-módosító kezdeményezéséhez. A javaslatok eredményeként, 2010. november 1-ig visszamenőlegesen, de átmeneti időre módosult a földgáz rendszerhasználati díjak megállapításáról szóló korábbi rendelet. A módosítás a szankciók kiszabására vonatkozóan kedvezőbb elbírálást tesz lehetővé a mezőgazdaságban.

Ez azt jelenti, hogy a mezőgazdasági termelők és terményszárítók 2010. november, december hónapjaiban történő pótlólagos gázvételezését - ha az adott hónapban a napi átlaghőmérséklet nem süllyed -5 Celsius fok alá - a gázszolgáltató nem sújtja a szállítási- és az elosztási díjrendszerben alkalmazott magas pótdíjjal. A szankcionálás értékhatára korábban nulla Celsius fok volt. Tekintve, hogy a november hónap nem volt túl hideg, az értékhatár módosítás a túlélést jelenti a 2010 folyamán számtalan elemi kárt, természeti csapást szenvedett termelőknek.

Az intézkedést átmeneti jelleggel, kizárólag erre az évre hozta meg a minisztérium, 2011. január 1-től újra a korábbi rendeletben foglaltaknak megfelelően kell eljárni, és visszaáll a nulla Celsius fokos hőmérsékleti küszöb érték is – figyelmeztet a változtatás ideiglenes voltára a Magyar Agrárkamara.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!