2021. június 21. hétfő Alajos, Leila

Hírek - Agrárpénzek

Az OTP szerint nagyon nem jó, hogy Lázárék pályázatai késtek

A mezőgazdasági beruházások finanszírozása jelenti majd a „motort” agrárfinanszírozási oldalról a következő két-három évben az OTP Bank szerint. Mára az agrárberuházások jelentősen csökkentek, mert a Lázár János vezette Miniszterelnökséghez tartozó Vidékfejlesztési Program pályázatait elhúzódva írták ki és a döntések is csúsznak.
 
 

Az első félév végén várhatók az első beruházásokra vonatkozó pályázati döntések a Vidékfejlesztési Programban az előzetes kormányzati kommunikáció szerint – húzta alá egy mai tájékoztatón Benedek Fülöp, az OTP Bank agrárágazati igazgatóságának ügyvezető igazgatója. E döntéseket a pályázók és a kivitelezők mellett a finanszírozók is várják, mivel megkezdődhetnek az elhalasztott beruházások. A pályázati felhívások elhúzódó kiírása és a döntések csúszása miatt 2015-2016-ban a beruházások értéke a 2010-es szint 99%-ára csökkent.

Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Tényleg felpörögnek a támogatási döntések? Merre tart a hazai húsipar? Hogyan lesz nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeriparunk? Álom vagy valóság a versenyképes állattenyésztés? Hogyan szabadulhatunk meg az import GMO-s szójától? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


A jelenlegi ciklusban alkalmazott „the small is beautiful” elv – azaz törekvés arra, hogy uniós támogatásokból több, kisebb volumenű projekt valósuljon meg - a hazai bankszektort is kihívások elé állítja – mutatott rá Benedek Fülöp. Ennek oka, hogy a jelenlegi pályázati szakaszban lényegesen több őstermelő, egyéni vállalkozó és kisebb mezőgazdasági vállalkozás nyújtott be pályázatot, mint korábban. Az ő pénzügyi helyzetük azonban kevésbé erős és transzparens, illetve e vállalkozások által biztosított fedezeti háttér is kétséges.

A Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó beruházások jelentős része közbeszerzés köteles lesz, ezért az ügyfeleknek is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a szabályszerű eljárás lefolytatására – hívta fel a figyelmet Szabó István, a bank ügyvezető igazgató-helyettese. Ezen felül a közbeszerzési eljárás lerövidíti a beruházás megvalósítására fordítható időintervallumot, és a támogatásokat is utófinanszírozással fizetik ki, ezért lehet lényeges megfelelően előkészített pénzügyi háttérrel megkezdeni a beruházásokat - tette hozzá.

Az OTP Bank az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) és az OTP Hungaro-Projekt Kft. (OTP HP) bevonásával „zöld folyosó” elnevezésű, egyszerűsített hitelezési indít idén júniusban. Ez gyorsított finanszírozást tehet lehetővé a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódó beruházásoknál.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu