2019. szeptember 22. vasárnap Móric

Hírek - Agrárpénzek

Baj lesz, ha nem jönnek az új beruházások

A mezőgazdasági árak jóval nagyobb mértékben csökkennek, mint a termelői költségek – reagált a KSH mai adataira Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztályának vezetője. Ez szerinte arra figyelmeztet, hogy az ágazatban hatékonyságnövelő beruházásokra van szükség.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A legfrissebb mezőgazdasági árak adatai alapján az látható, hogy habár a mezőgazdasági árak és a termelői ráfordítások is csökkentek, a költségek mérséklődése nem tud lépést tartani az értékesítési árak esésével. Így az agrárolló, azaz a termelői árak és a ráfordítások aránya újra nyílik. Ez arra figyelmeztet, hogy az ágazatban a költséghatékony termelés eléréséhez hatékonyságnövelő beruházásokra, fejlesztésekre van szükség - hangsúlyozta a pénzintézet közleményében Tresó István.

Ezzel együtt azt is látni kell, hogy a termelői költségeknél az energiaárak, illetve a takarmányárak csökkenése döntő szerepet játszik, mivel ezek határozzák meg legnagyobb arányban a költségeket. Az energiafelhasználás átlagosan a termelői költségek 10-12, míg a takarmányárak - legjelentősebb tényezőként - mintegy 70%-át teszik ki” - tette hozzá a szakember.

A mezőgazdasági árak júniusi árváltozásában mindezek mellett azt is fontos figyelembe venni, hogy számos szezonterméknél, mint a meggynél vagy az újburgonyánál a jelentős áremelkedés erősen torzító hatású, így az egyszeri áremelkedés nem általánosítható a teljes termékcsoportra – szögezte le Tresó István.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu