2020. február 22. szombat Gerzson

Hírek - Agrárpénzek

Baj lesz, ha nem jönnek az új beruházások

A mezőgazdasági árak jóval nagyobb mértékben csökkennek, mint a termelői költségek – reagált a KSH mai adataira Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztályának vezetője. Ez szerinte arra figyelmeztet, hogy az ágazatban hatékonyságnövelő beruházásokra van szükség.
 
 

A legfrissebb mezőgazdasági árak adatai alapján az látható, hogy habár a mezőgazdasági árak és a termelői ráfordítások is csökkentek, a költségek mérséklődése nem tud lépést tartani az értékesítési árak esésével. Így az agrárolló, azaz a termelői árak és a ráfordítások aránya újra nyílik. Ez arra figyelmeztet, hogy az ágazatban a költséghatékony termelés eléréséhez hatékonyságnövelő beruházásokra, fejlesztésekre van szükség - hangsúlyozta a pénzintézet közleményében Tresó István.

Ezzel együtt azt is látni kell, hogy a termelői költségeknél az energiaárak, illetve a takarmányárak csökkenése döntő szerepet játszik, mivel ezek határozzák meg legnagyobb arányban a költségeket. Az energiafelhasználás átlagosan a termelői költségek 10-12, míg a takarmányárak - legjelentősebb tényezőként - mintegy 70%-át teszik ki” - tette hozzá a szakember.

A mezőgazdasági árak júniusi árváltozásában mindezek mellett azt is fontos figyelembe venni, hogy számos szezonterméknél, mint a meggynél vagy az újburgonyánál a jelentős áremelkedés erősen torzító hatású, így az egyszeri áremelkedés nem általánosítható a teljes termékcsoportra – szögezte le Tresó István.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu