Vallottak az agrárszakértők: most jók a feltételek, most kell fejleszteni

Vallottak az agrárszakértők: most jók a feltételek, most kell fejleszteni

agrarszektor.hu
Az agrárium tavalyi évének megkerülhetetlen része volt a koronavírus-járvány, amely megerősítette a szektor szerepét. Az idei évben a mezőgazdaságot egyrészt továbbra is a vírushelyzet, másrészt a Közös Agrárpolitika átmeneti időszaka fogja meghatározni. A válság nyomán idén is kulcsfontosságú lesz a hazai élelmiszertermelés, a Közös Agrárpolitika átmeneti időszakában pedig változatlan feltételek mellett lehet forráshoz jutni, ezért számos lehetőség lesz a fejlesztésekre, beruházásokra - hangsúlyozták a K&H szakemberei és az agrárszakértők a K&H Agrár Klub előadásán.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A válság az agrárágazatokat eltérő módon érintette, és számos terület, például a virág- és dísznövény ágazat, a tejágazat, illetve a borágazat igen nehéz helyzetbe került. Összességében viszont jól vette az akadályokat a mezőgazdaság, ugyanis az AgroStratégia 2020-as kutatása alapján a válaszadók csupán tizede (12%-uk) jelezte, hogy a koronavírus-járvány akadályozó tényező volt számára a 2020-as évben, derült ki a K&H közleményéből.

Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési Főosztályának vezetője kifejtette, hogy mozgalmas év áll a gazdák és az agrárszakemberek mögött, de legalább ilyen lesz a folytatás is. A nehézségek mellett azonban a járvány okozta helyzet számos, az idei évet is meghatározó pozitív hozadékkal is bír, hiszen még inkább felértékelődött és megerősödött az agrárium szerepe.

Kulcskérdéssé vált többek között az élelmiszerbiztonság, valamint a folyamatos élelmiszerellátás kérdésköre, emellett a hazai élelmiszer szerepe is fókuszba került, gondoljunk csak a karantén időszakára, amikor a külföldi áruk korlátozottan voltak elérhetők. Az így megváltozott élelmiszerfogyasztási szokások következtében számíthatunk arra, hogy a jövőben is népszerűek maradnak a hazai élelmiszerek

- foglalta össze a legfontosabb hatásokat Tresó István.

A koronavírus mellett a Közös Agrárpolitika (KAP) az, ami 2021-ben is dinamikusan alakítja majd a mezőgazdaságot. Az új KAP reformjairól tavaly év végén döntöttek a tagállamok, az Európai Bizottság, valamint az Európai Parlament, így a 2023-ig tartó, 2 éves átmeneti időszak idén januártól kezdetét vette. Az Agrár Klubon Szentirmay Zoltán, az Agrárminisztérium Agrárközgazdasági Főosztályának vezetője elmondta, hogy a folyamatosan formálódó KAP reformok kialakítása során az uniós agrárminiszterek megállapodása keretében a Tanácsban egy olyan megoldás született, amelyben a környezetvédelmi irányelvek egyensúlyban vannak a versenyképességi és jövedelembiztonsági szempontokkal. A végső döntéshez azonban a társjogalkotó Európai Parlamenttel is meg kell még egyezni.

Az átmeneti időszakban a közvetlen termelői jövedelemtámogatások szerkezete várhatóan nem változik, így a következő két évben is biztosítva lesznek a nemzeti támogatások, emellett továbbra is megmaradnak a vissza nem térítendő beruházási lehetőségek. A gazdák számára tehát a fejlesztések idén is adottak lesznek, ezért azt javasoljuk, hogy most használják ki a rendelkezésre álló forrásokat

- jelentette ki Szentirmay Zoltán.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?