2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Agrárpénzek

Bombaüzlet a mezőgazdaságban: ezzel nagyot kaszálhatnak majd az élelmes gazdák

Hatalmas üzlet lesz a mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban. A piaci növekedést olyan erők ösztönzik, mint az egyre jobban elterjedő, szenzorokon és légifelvételeken alapuló adatgenerálás a növényekről, a termelékenység növekedése a gépi tanulási technológiák által és a kormányzati támogatás ezeknek a modern technológiáknak a mezőgazdaságba történő alkalmazását illetően. A MarketsandMarkets felmérése alapján 2026-ra a mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban a 2020-as 1 milliárd dolláros értékéről 2026-ra 4 milliárdra fog nőni, ami 25,5%-os kumulált éves növekedési rátát jelent.
 
 

A Marketsandmarkets legújabb piackutatási jelentése szerint a mesterséges intelligenciák a mezőgazdasági piacokon jelenleg 1 milliárd dolláros értékkel rendelkeznek, de ez 2026-ra el fogja érni a 4 milliárd dolláros értéket is, a technológia kumulált éves növekedési ráta pedig 25,5%-os lesz ebben az időszakban, olvasható a Future Farming oldalán. Ez a piaci növekedés olyan hatásokból fog eredni, mint a szenzorokon és légifelvételeken alapuló adatgenerálás a növényekről, a termelékenység növekedése a gépi tanulási technológiák által, valamint a kormányzati támogatás ezeknek a modern technológiáknak a mezőgazdaságba történő alkalmazását illetően.

A felmérés szerint a drónos elemzések piaca fog a legnagyobb mértékben növekedni, mivel a gazdák egyre nagyobb mértékben fogják használni ezeket az eszközöket a növények állapotának gyors és pontos felmérésére, amelynek során valós idejű döntéseket tudnak hozni az esetleges beavatkozásokat illetően. A drónok mezőgazdasági felhasználására nézve kedvező kormányzati döntések szintén közrejátszhatnak ennek a piacnak a megerősödésében. A mesterséges intelligencia technológiával összefüggésbe hozható előnyök megismertetése a gazdákkal szintén az ágazat piaci értékének növekedését vonhatja maga után.

Egyre nő a számítógépes érzékelési technológia alkalmazása is a mezőgazdaságban, mint például a növények közvetített kép alapján történő felismerése, de ide sorolhatjuk a növények folyamatos növényegészségügyi megfigyelését és az elemzését is. A kutatók szerint ez utóbbiak azok a főbb tényezők, amelyek a számítógépes érzékelési technológiák növekedése mögött állnak. A többi tényező közé tartozik a robotok és drónok egyre nagyobb mértékű használata a gazdaságokban, valamint a népességnövekedés miatt az egyre növekvő igény a nagyobb terméshozamokra. A számítógépes érzékeléssel ugyanis a gazdák és vállalkozások képessé váltak arra, hogy valós időben hozzanak jobb döntéseket.

Az elemzés szerint a mezőgazdasági mesterséges intelligencia piaca az ázsiai–csendes-óceáni térségben fog a legnagyobb növekedést produkálni a jelzett időszakban, ugyanis népességi okokból itt a legfontosabb a mesterséges intelligenciák mezőgazdaságba való integrálása. Az Indiához és Kínához hasonló fejlődő országokban már most egyre nagyobb mértékben használják fel ezeket a technológiákat, ami szintén a globális trendet fogja erősíteni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu