Bombaüzlet a mezőgazdaságban: ezzel nagyot kaszálhatnak majd az élelmes gazdák

Bombaüzlet a mezőgazdaságban: ezzel nagyot kaszálhatnak majd az élelmes gazdák

Hatalmas üzlet lesz a mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban. A piaci növekedést olyan erők ösztönzik, mint az egyre jobban elterjedő, szenzorokon és légifelvételeken alapuló adatgenerálás a növényekről, a termelékenység növekedése a gépi tanulási technológiák által és a kormányzati támogatás ezeknek a modern technológiáknak a mezőgazdaságba történő alkalmazását illetően. A MarketsandMarkets felmérése alapján 2026-ra a mesterséges intelligencia a mezőgazdaságban a 2020-as 1 milliárd dolláros értékéről 2026-ra 4 milliárdra fog nőni, ami 25,5%-os kumulált éves növekedési rátát jelent.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Marketsandmarkets legújabb piackutatási jelentése szerint a mesterséges intelligenciák a mezőgazdasági piacokon jelenleg 1 milliárd dolláros értékkel rendelkeznek, de ez 2026-ra el fogja érni a 4 milliárd dolláros értéket is, a technológia kumulált éves növekedési ráta pedig 25,5%-os lesz ebben az időszakban, olvasható a Future Farming oldalán. Ez a piaci növekedés olyan hatásokból fog eredni, mint a szenzorokon és légifelvételeken alapuló adatgenerálás a növényekről, a termelékenység növekedése a gépi tanulási technológiák által, valamint a kormányzati támogatás ezeknek a modern technológiáknak a mezőgazdaságba történő alkalmazását illetően.

A felmérés szerint a drónos elemzések piaca fog a legnagyobb mértékben növekedni, mivel a gazdák egyre nagyobb mértékben fogják használni ezeket az eszközöket a növények állapotának gyors és pontos felmérésére, amelynek során valós idejű döntéseket tudnak hozni az esetleges beavatkozásokat illetően. A drónok mezőgazdasági felhasználására nézve kedvező kormányzati döntések szintén közrejátszhatnak ennek a piacnak a megerősödésében. A mesterséges intelligencia technológiával összefüggésbe hozható előnyök megismertetése a gazdákkal szintén az ágazat piaci értékének növekedését vonhatja maga után.

Egyre nő a számítógépes érzékelési technológia alkalmazása is a mezőgazdaságban, mint például a növények közvetített kép alapján történő felismerése, de ide sorolhatjuk a növények folyamatos növényegészségügyi megfigyelését és az elemzését is. A kutatók szerint ez utóbbiak azok a főbb tényezők, amelyek a számítógépes érzékelési technológiák növekedése mögött állnak. A többi tényező közé tartozik a robotok és drónok egyre nagyobb mértékű használata a gazdaságokban, valamint a népességnövekedés miatt az egyre növekvő igény a nagyobb terméshozamokra. A számítógépes érzékeléssel ugyanis a gazdák és vállalkozások képessé váltak arra, hogy valós időben hozzanak jobb döntéseket.

Az elemzés szerint a mezőgazdasági mesterséges intelligencia piaca az ázsiai-csendes-óceáni térségben fog a legnagyobb növekedést produkálni a jelzett időszakban, ugyanis népességi okokból itt a legfontosabb a mesterséges intelligenciák mezőgazdaságba való integrálása. Az Indiához és Kínához hasonló fejlődő országokban már most egyre nagyobb mértékben használják fel ezeket a technológiákat, ami szintén a globális trendet fogja erősíteni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?