2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Agrárpénzek

Bréking! Szerdától csak így jöhetnek be az idénymunkások Magyarországra

Megjelent a Kormány rendelete a Magyar Közlönyben, amely a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szól. A rendeletben, amely 2020. július 15-én, azaz szerdán lép hatályba, szó van többek között az agrárágazatban dolgozókra vonatkozó rendelkezésekről is, így például arról is, milyen feltételekkel léphetnek be az idénymunkások Magyarország területére.
 
 

A Magyar Közlöny 166. számában megjelent a Kormány 341/2020. (VII. 12.) Korm. rendelete a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól. Ez alapján a Kormány az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. § (1b) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Az agrárágazatban dolgozókra vonatkozó rendelkezések

(1) A  szomszédos államokból a  szomszédos állam állampolgára, aki az agrárágazat (TEÁOR és TESZOR 01, 02 és 03) munkaerőigényének biztosítása céljából utazik be (a  továbbiakban: agrárágazatban dolgozó) Magyarország területére a (2)–(8) bekezdések szerint léphet be

(2) Az agrárágazatban dolgozó csak az országos rendőrfőkapitány által erre a  célra kijelölt és a rendőrség honlapján közzétett határátkelőhelyen, csoportosan léptethető be Magyarország területére.

(3) A beléptetés feltételeiről és tervezett idejéről az agrárágazatban dolgozót előzetesen az agrárágazatban dolgozó munkáltatója (a továbbiakban: munkáltató) az anyanyelvén írásos formában tájékoztatja.

(4) Az agrárágazatban dolgozó beléptetésére abban az esetben kerülhet sor, ha

a) a munkáltató a tervezett belépés előtt legalább 48 órával az agrárágazatban dolgozó belépéséről az országos rendőrfőkapitány által meghatározott elektronikus formában értesíti a (2) bekezdés szerint kijelölt és igénybe venni kívánt határátkelőhely szerint illetékes határrendészeti kirendeltséget

aa) az agrárágazatban dolgozó nevét,

ab) a határátlépés során felhasználni kívánt személyazonosításra alkalmas okmányának számát,

ac) a tervezett munkavégzés és a szállás helyét és a munkavégzés tervezett időpontját tartalmazó kimutatás megküldésével,

b) az agrárágazatban dolgozó egészségügyi vizsgálaton átesett, és ennek során COVID-19 fertőzés gyanúját nem állapították meg.

(5) Az agrárágazatban dolgozó beléptetésének az Európai Gazdasági Térség tagállamán kívüli harmadik ország állampolgárának magyarországi foglalkoztatására vonatkozó jogszabályban előírt rendelkezéseken túl további feltétele a munkáltatóval kötött érvényes és hatályos munkaszerződés megléte, vagy a munkáltató által a munkaviszony fennállásáról kiállított igazolás eredeti példányának bemutatása, amelyben a munkavégzés ágazatát, helyét és a jogviszony időtartamát a munkáltató feltüntette.

(6) A (4) és (5) bekezdésen kívül a Magyarország területére történő belépés további feltétele:

a) a határátlépés alkalmával a (4) bekezdés a) pontja szerinti értesítés másolatának bemutatása,

b) a munkáltatóval kötött érvényes munkaszerződés vagy a munkáltató által a munkaviszony fennállásáról kiállított igazolás eredeti példányának bemutatása, amelyben a munkavégzés ágazatát, helyét és a jogviszony időtartamát a munkáltató feltüntette.

(7) Az agrárágazatban dolgozót a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi.

(8) Az agrárágazatban dolgozó Magyarországra történő belépését követő 14 napon keresztül a munkáltató és az agrárágazatban dolgozó a 14. § szerinti munkahelyi karanténra vonatkozó szabályokat köteles betartani.

További részletek a Magyar Közlöny 166. számában olvashatók. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu