2020. október 28. szerda Simon, Szimonetta

Hírek - Agrárpénzek

Brit vágóhidakat zárattak be, kelet-európai szervezett bűnözésre gyanakodnak

Nagy-britanniai vágóhidakat zárattak be kedd este rajtaütésszerű vizsgálat keretében a brit élelmiszerbiztonsági hatóságok az egyre nagyobbra duzzadó lóhúsbotránnyal összefüggésben.
 
 

Mindeközben egyre újabb, marhahúsosként árult termékekben találnak nagy mennyiségű lóhúst és most már sertéshúst is Nagy-Britanniában. A brit élelmiszer-szabványügyi hatóság (FSA) szakértői rendőri támogatással szálltak meg egy walesi és egy észak-angliai húsfeldolgozó üzemet, miután felmerült a gyanú, hogy ezek az üzemek hamis tartalom-megjelöléssel ellátott hústermékeket hoztak forgalomba.

A hatóságok adatai szerint az angliai cég vágott lovakat adott el a walesi üzemnek, amely az általa feldolgozott lóhúst kebab- és hamburgerféleségekben használatos marhahúsként adta tovább brit áruházláncoknak. Az üzemek működését leállították, és az FSA emberei lefoglalták a helyszínen talált húskészletet, a teljes dokumentációval együtt.
A lóhúsbotrány múlt havi kirobbanása óta most először keveredtek gyanúba nagy-britanniai húsüzemek; eddig a brit hatóságok csak importált marhahúsos termékekbe keverve találtak lóhúst.

Anne McIntosh, a brit parlament élelmezés- és vidékügyi bizottságának elnöke alig két nappal a két brit húsfeldolgozó üzemben végrehajtott hatósági rajtaütés előtt jelentette ki a BBC rádiónak, hogy a botrányban egyetlen brit hústermék és egyetlen brit vágóhíd sem érintett, ezért a brit fogyasztóknak arra kell törekedniük, hogy a lehető legnagyobb arányban helyi terméket vásároljanak. A bizottsági elnök hozzátette, hogy moratóriumot kellene életbe léptetni az EU-ból származó összes hústermék importjára, amíg egyértelműen ki nem derül, hogy pontosan honnan eredtek a lóhússal kevert marhahús-alapanyagok.

A botrány már érinti a magas minőségű - és meglehetősen drága - élelmiszerválasztékáról ismert Waitrose szupermarket-hálózatot is, amely kedd este bejelentette, hogy kivonta üzleteiből egyik fagyasztott marhahúsgombóc-termékét, miután két szállítmányban sertéshús nyomaira bukkant. Előző este a Tesco szupermarket-hálózat országszerte árult bolognai spagetti-készítményéről derült ki, hogy zömmel lóhúsból készült.
Az áruházlánc a saját márkanevén árult termékét már a múlt héten bevonta boltjaiból. Az időközben elvégzett DNS-vizsgálat eredménye szerint a spagettihez használt bolognai öntet húsalapanyaga 60 százalékban lóhúst tartalmazott.

Az egyre nagyobbra duzzadó - és immár nemzetközivé vált - lóhúsbotrány a múlt hónapban pattant ki, amikor az ír élelmiszerbiztonsági hatóság (FSAI) bejelentette, hogy rutinellenőrzések során lóhússal kevert marhahúshamburgereket talált a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland szupermarket-hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben. A vizsgálatba bevont Tesco-termékek között találtak olyan marhahúsosként árult hamburgerfélét, amely 29,1 százalékban lóhúst tartalmazott. A brit sajtóban olyan értesülések is megjelentek, hogy a botrány mögött kelet-európai szervezett bűnözői csoportok állhatnak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu