Élelmiszerbotrány: a szakértők sem gondolták volna, mi okozta a bajt

Élelmiszerbotrány: a szakértők sem gondolták volna, mi okozta a bajt

agrarszektor.hu
A nagy amerikai gyorsétteremláncok csütörtökön tett lépései, hogy ideiglenesen levették a friss hagymát az étlapjukról, miután a zöldséget nevezték meg a McDonald's E. coli járványának valószínűsíthető forrásaként, felfedték az éttermek visszatérő rémálmát: számukra nagyobb problémát jelent a zöldségfélék fertőzésmentesen tartása, mint a marhahúsé - számol be a Reuters.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A 61 ember közül, akikről rendelkezésre állt információ, 22-en kerültek kórházba, és két embernél hemolitikus urémiás szindróma alakult ki, egy olyan súlyos állapot, amely veseelégtelenséget okozhat - közölte pénteken az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A húst már szigorúan ellenőrzik

Az elmúlt években a marhahúspogácsák uralták az ételmérgezésekkel foglalkozó ügyvédek aktáit, azt követően, hogy az amerikai szövetségi egészségügyi szabályozók lecsaptak a marhahús-szennyezésre, miután a Jack in the Box burgerekhez kapcsolódó E. coli járvány több mint 170 embert kórházba juttatott és négy ember meghalt.

Szakértők szerint a legnagyobb különbség az, hogy a marhahúst hőkezelik, míg a friss termékeket definíció szerint nem főzik. Donald Schaffner, a Rutgers Egyetem élelmiszertudományi és élelmiszerbiztonsági szakértője szerint a megfelelő hőkezelés egyfajta "csodaszer" a fertőzés ellen.

A terményeket gyakran a szabadban termesztik, ahol a vadon élő állatok vagy a közeli mezőgazdasági haszonállatok ürüléke beszivároghat az öntözővízbe. Az E. coli normális kórokozó az állatok bélrendszerében. A szarvasmarháknál gyakrabban fordul elő, de kimutatták már libákban, vaddisznókban, szarvasokban és másokban is - mondta Mansour Samadpour élelmiszerbiztonsági szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

Senki nem tudta kimutatni

A vállalat közlése szerint az ebből a létesítményből származó szeletelt hagymát körülbelül 900 éttermébe szállították Colorado, Kansas, Wyoming és a régió más államainak egy részeibe. A McDonald's beszállítói gyakran tesztelik a termékeket, és ezt a járvány kitörésére a Centers for Disease Control and Prevention által megadott időpontban is megtették, ám egyikük sem azonosította ezt az E. coli törzset, mondták a vállalat szóvivői.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Igen, a KWS TOP4 Mátrix működik! (x)

A visszatérő, hatalmas károkat okozó évjárati és növénytermesztési katasztrófa biztatott bennünket, hogy foglaljuk egyedi kukoricatermesztési kockázatkezelési rendszerbe a KWS modern kukoricahibridjeit.

Támogatott tartalom

Rhizál: a víz bölcsője a búza számára (x)

A Rhizál® a HED-LAND Hungária Kft. különleges biológiai csávázó és talajkezelő készítménye, amely a Rhizobium alamii törzset tartalmazza, és hatékonyan segíti az őszi búza kelését, korai fejlődését és szárazságtűrését.

Támogatott tartalom

Kertből az asztalra (x)

Közösségi főzéssel búcsúzott a nyártól a Kiskert program Vizsolyban

EZT OLVASTAD MÁR?