Dühös gazdák földet borítottak a budapesti aszfaltra

agrarszektor.hu
Figyelemfelkeltő demonstrációval és petícióátadással tiltakozott ma Budapesten a kormány agrárintézkedései ellen a társas agrárvállalkozásokat tömörítő Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) és a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete(Médosz). A szervezetek többek között a földszabályozási szigorításokat és a területalapú alaptámogatások 1200 hektáros birtokméret feletti elvonását bírálták. A kormány tanulmányozza a petíciót - jelentette ki a Miniszterelnökség államtitkára.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az agrár érdekképviseleti szervezet azért szervezett demonstrációt a Kossuth térhez és a Földművelésügyi Minisztériumhoz közel, hogy felhívja a kormány figyelmét, az agrárpolitika korrekcióra szorul - közölte az MTI. Nagy Tamás, a Mosz elnöke arról beszélt, hogy a földforgalmi törvény és az agrártámogatások újraszabályozása jelentős gondokat okoz a gazdálkodóknak, s a kormány téves úton jár. Ezt szerinte az is mutatja, hogy az agrárágazat teljesítménye 1990-hez képest is 20 százalékkal csökkent negyedszázad alatt.
A Mosz elnöke emlékeztetett: 25 év alatt a munkahelyek 100 ezrei tűntek el, eltűnt 8 millió sertés, 200 ezer tehén, és nem zárkózott fel a magyar mezőgazdaság a fejlett Nyugathoz, hanem még a kelet-európai országokhoz képest is lemaradt a magyar agrárgazdaság. Ezeket az éveket a magyar gazdálkodók megszenvedték, de túlélték, mert a falu népe bölcs volt, és összefogott. Felhívta a figyelmet: a mostani kormány bejelentette, hogy pontot tesz az ezeréves földvitára az országban, és új agrár-vidékpolitikát hirdet meg. Ennek a politikának néhány eleme már ismert - húzta alá -, a földforgalmi törvény és a támogatások újraszabályozása.

Az üzenet - Nagy Tamás szerint - világos: a kormány nem fogadja el a kialakult helyzetet a magyar mezőgazdaságban. "Az elmúlt évtizedek szerves fejlődését semmibe veszik" - fogalmazott. A kormány építkezés helyett, újraelosztást hirdet; együttműködés helyett újra szembe akarják állítani a termelőket. Azt mondta: "Mi azért vagyunk itt és most, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét, a döntéshozók rossz úton járnak." A meghirdetett új szabályok - szerinte - ugyanis nem versenyképes árutermelést, nem fenntartható vidéket, nem a magyar mezőgazdaság bel- és külpiaci helyzetének megszilárdítását eredményezik, hanem az esélytelenek táborába száműzik a magyar mezőgazdaságot.

A demonstráción ismertették azt a kiáltványt, amelyet a Mosz képviselői átadtak a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkárának, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkárának, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) képviselőjének is. A kiáltványban a Mosz követeli, hogy vonják vissza a bérkompenzáció nélküli támogatáscsökkentést; vizsgálják felül a földforgalmi törvényt; szüntessék meg a valódi termelők kiszorítását az állami földek használatából; vessenek véget a jogbizonytalanságnak; tegyék közzé a 2014-2020 közötti vidékfejlesztési programot; azonnal hirdessék meg az augusztus végén lejárt agrár-környezetgazdálkodási program folytatását.

A Mosz kiáltványát Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkára, valamint Bitay Márton Örs, az FM állami földekért felelős államtitkára vette át a tüntetők képviselőitől a Földművelésügyi Minisztérium árkádjai alatt. A petíció átadását követően Kis Miklós Zsolt újságírók előtt többek között arról beszélt: a kiáltványban leírtakat tanulmányozni fogják, mert a kormány mindenki véleményére kíváncsi. Felhívta a figyelmet a támogatásokkal kapcsolatban arra, hogy az Európai Unió költségvetése a mostani költségvetési időszakban csökkent, míg Magyarország számára több agrártámogatás áll rendelkezésre, mint az előző pénzügyi időszakban. Az államtitkár aláhúzta: a most rendelkezésre álló források átstrukturálásának az a célja, hogy azok az ágazatok legyenek a haszonélvezői - például: az állattenyésztés, a kertészet -, amelyek munkahelyeket tudnak teremteni. Az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programról szólva elmondta: 2016. január 1-jétől folytatódik, a támogatások forrása rendelkezésre áll.

Egy jelenlévő társas agrárvállalkozást képviselő Mosz-aktivista - közbeszólva - azt vetette fel, hogy egy kormány által elképzelt (950 hektáros, teheneket tartó) mintagazdaságban dolgozik, és mégis úgy érzi, hogy a földforgalmi törvény három év alatt kihúzza alóla a földet. Ezt Bitay Márton Örs, az FM állami földekért felelős államtitkára cáfolta, mert mint mondta, ez a cég korábban sem vásárolhatott földet jogi személyként, vagyis ez nem új szabály. A hozzászóló pedig tévesen gondolta, hogy ok-okozati összefüggés van az állatok száma és a cégekben lévő földtulajdon nagysága között. A társas vállalkozások azért nem szerezhetnek földet, mert ott nem követhető a tulajdonviszonyok alakulása - tette hozzá.


MTI Fotó: Kovács Tamás

Raskó György korábbi agrárállamtitkár, vállalkozó szerint amennyiben a figyelemkeltő demonstráción ismertetett kiáltványban foglaltakat megfogadja a kormány, úgy a magyar mezőgazdaság ismét fellendülhet és többlettermelést, valamint új munkahelyek tízezreit produkálhatja. Ha mindezeket a követeléseket és kéréseket figyelembe veszi a kormány, akkor tényleg lesz Magyarországon 6 millió sertés, lesz újra egymillió szarvasmarha, vagy akár másfél millió juh, de megszűnik az elégtelen belföldi alapanyag-termelés miatti kényszerimport is és duplájára emelkedik a magyar élelmiszer-kivitel, és létrejön 20-30 ezer új munkahely is az agrárágazatban.A demonstráció során a tüntető gazdák földdel borították be Magyarország térképét a Vértanúk terén.

 

 

A demonstrálók hatpontos petíciója a kormányhoz
I. Követeljük, hogy vonja vissza a bérkompenzáció nélküli támogatáscsökkentő határozatát, mely több tízezer munkahely elvesztésével, az állatállomány további leépülésével, az elmaradott térségek további leszakadásával és a gyengébb minőségű földek parlagon maradásával jár!

II. Követeljük, hogy vizsgálja felül a földforgalmi törvény azon rendelkezéseit, melyek leértékelik a több mint 100 ezer mezőgazdasági kis társtulajdonos és közel kétmillió földtulajdonos magyar állampolgár vagyonát. A földtulajdonhoz és használathoz való jognak a "földműves" kategóriára szűkítésével ne zárja el a mintegy 200 ezer mezőgazdasági munkavállalót ettől a lehetőségtől, lebecsülve hozzáértésüket és tapasztalatukat!

III. Követeljük, hogy szüntesse meg a valódi termelők kiszorítását az állami földek használatából! Az állami földeket elsősorban a több évtizedes gazdálkodói tapasztalattal rendelkező állattartó termelők használatába kell adni!

IV. Kérjük, hogy vessen véget a jogbizonytalanságnak! Hozza nyilvánosságra a 2014/15 mezőgazdasági évre a területalapú támogatások pontos feltételeit tartalmazó jogszabályokat!

V. Kérjük, hogy haladéktalanul tegye közzé a 2014-2020 vidékfejlesztési programot! Mutassa be a tervezett intézkedéseket és azonnal kezdje el a program érdemi társadalmi egyeztetését!

VI. Kérjük, hogy azonnal hirdesse meg a 2014. augusztus 31-el lejárt agrár-környezetgazdálkodási program folytatását. Ne veszélyeztesse a környezetvédelemben, a tájgazdálkodásban, a biogazdálkodásban, az élőhely megőrzésben elért eredményeket és támogassa a környezetükért felelősséget vállaló és tenni akaró gazdálkodókat!

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?