2019. szeptember 16. hétfő Edit

Hírek - Agrárpénzek

Egyelőre késik, de már csak idő kérdése a baromfiár-emelkedés

Elkerülhetetlen a baromfitermékek árának emelése hosszabb távon, de úgy tűnik, a novemberre beharangozott drágulás még várat magára, a gazdák a jócskán megnövekedett kiadásaikat még részben sem tudják áthárítani a fogyasztókra, pedig mostanra már mindenkinél elfogytak a tavalyi gabonakészletek.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az európai túltermelés és a hazai fogyasztás visszaesése miatt túlkínálat alakult ki a piacon, emiatt a termelők egy része szünetelteti a csirkenevelést, visszamondja a következő telepítésű napos csibéket. A magyarázat egyszerű: megfelelő tartalék nélkül kevesen merik megkockáztatni, hogy ebben a piaci környezetben, ilyen felvásárlási árakkal, ilyen fűtési költségekkel belevágjanak a téli nevelésbe. Aki megteszi, az sem a nyereségre, inkább csak a túlélésre játszik.

A Hajnal-tájban megszólaló szakértő szerint a piaci egyensúly csak valamikor január végére állhat helyre, mert ezeket az alacsony árakat nem lehet tartani, és kiáltó hiány alakulhat ki. Bárány László szerint így február közepére már aktuális lehet a következő, 10 százalék körüli emelés, nagy kérdés persze, elfogadják-e ezt a kereskedők, elbírják-e a vásárlók.

Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke szerint továbbra is napirenden a van a 27 százalékos áfa csökkentése, ami könnyebbséget hozna az ágazatban. Az átmeneti nehézségek áthidalásában biztosan segít mindenesetre, hogy elkezdődött az állatjóléti támogatások kifizetése, az első negyedéves pénzeket már utalja a hivatal, és a következő időszakok járandósága is megérkezhet még idén – tette hozzá a szakember a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

(MR/Hajnal-táj)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu