Egyelőre késik, de már csak idő kérdése a baromfiár-emelkedés

agrarszektor.hu
Elkerülhetetlen a baromfitermékek árának emelése hosszabb távon, de úgy tűnik, a novemberre beharangozott drágulás még várat magára, a gazdák a jócskán megnövekedett kiadásaikat még részben sem tudják áthárítani a fogyasztókra, pedig mostanra már mindenkinél elfogytak a tavalyi gabonakészletek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az európai túltermelés és a hazai fogyasztás visszaesése miatt túlkínálat alakult ki a piacon, emiatt a termelők egy része szünetelteti a csirkenevelést, visszamondja a következő telepítésű napos csibéket. A magyarázat egyszerű: megfelelő tartalék nélkül kevesen merik megkockáztatni, hogy ebben a piaci környezetben, ilyen felvásárlási árakkal, ilyen fűtési költségekkel belevágjanak a téli nevelésbe. Aki megteszi, az sem a nyereségre, inkább csak a túlélésre játszik.

A Hajnal-tájban megszólaló szakértő szerint a piaci egyensúly csak valamikor január végére állhat helyre, mert ezeket az alacsony árakat nem lehet tartani, és kiáltó hiány alakulhat ki. Bárány László szerint így február közepére már aktuális lehet a következő, 10 százalék körüli emelés, nagy kérdés persze, elfogadják-e ezt a kereskedők, elbírják-e a vásárlók.

Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke szerint továbbra is napirenden a van a 27 százalékos áfa csökkentése, ami könnyebbséget hozna az ágazatban. Az átmeneti nehézségek áthidalásában biztosan segít mindenesetre, hogy elkezdődött az állatjóléti támogatások kifizetése, az első negyedéves pénzeket már utalja a hivatal, és a következő időszakok járandósága is megérkezhet még idén - tette hozzá a szakember a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

(MR/Hajnal-táj)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31